Oglejte si podzemni svetRazišči
Občutite srednjeveški duhRAZIŠČI
Odkrijte raznolike kolesarske potiRazišči
Poiščite naše skrivne kotičkeRAZIŠČI
Spoznajte življenje na KrasuRAZIŠČI
12345

Postojna je poleg čudovitih naravnih znamenitosti ter zanimivih ljudi tudi kraj poln zgodb in skrivnostnih legend. Že samo ime Postojna vabi ljudi, da ostanejo pri nas, saj pomeni tudi »postojáti ali postati«, kar boste kmalu ugotovili, da ni brez razloga. 

Bi se želeli spočiti? Bi se želeli kaj naučiti? Bi radi doživeli kaj adrenalinskega? Potem so naši kraji pravšnja destinacija. Z veseljem in odprtih rok vas pričakujemo s svojo večtisočletno zgodovino, mistiko, legendami ter vrhunsko ponudbo. 

Izkušnje pa si boste ustvarili sami.

Občina Postojna

Razgibana občina Postojna leži v JZ delu Slovenije in se razprostira na 270 km2. Zajema kar 40 naselij s skupno približno 17.000 prebivalci.

Dostopnost

Vašega obiska smo vselej veseli, da bi vam prihod k nam kar se da olajšali, pa smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč. 

Zgodovina

Postojna se ni vedno imenovala tako. Prvič je bila omenjena že v 13. stoletju in sicer kot Arnsberg (pozneje Adelsberg). 

Legende

Zgodbe in legende so še danes zelo žive tudi na postojnskem. Številnim lokalnim ter drugim umetnikov predstavljajo povod za mnogotera ustvarjanja in v njih zbujajo kreativnost. 
»To je nov svet. To je paradiž«, je vzkliknil Luka Čeč ob odkritju Postojnske jame davnega leta 1818. In od takrat smo postali del svetovnih čudes.
V naši regiji imamo števila čudesa, ki vas bodo navdušila. Smo center krasoslovja tako, da nikakor ne smete zamuditi stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna, kjer si lahko ogledate originalni zaklad iz Predjamskega gradu. Sprehodite se po čudovitem Planinskem polju ali starem mestnem jedru Postojne, kjer domačini radi pravimo, da vsaka hiša in ulica skrivata svojo, prav posebno zgodbo.  

KAJ POČETI?

Pri nas lahko odkrivate legende in uživate v različnih aktivnostih pod in nad zemljo, v vodi in v zraku. Lahko se podate na pot peš ali s kolesom in odkrivate neokrnjene gozdove ter bližnje vrhove. Uživate lahko v opazovanju gozdnih živali, poleti se lahko osvežite v reki Unici, kamor se ribiški navdušenci vsako leto vračajo na muharjenje. Podoživite raziskovanje jam na povsem edinstven način v sklopu jamskega trekinga ali ogleda s čolnom. Za tiste, ki ste radi pod oblaki, pa priporočamo sapo jemajoč panoramski polet nad našo regijo.  

KJE JESTI?

Pri nas pravimo, da »prazna vreča ne stoji pokonci«, zato le hitro izberite vam najljubše med številnimi kulinaričnimi doživetji, ki bodo zadovoljite vse, ki prisegate tako na tradicionalno slovensko kulinariko in vse, ki prisegate na dobre pice, ljubitelje rib ali različnih mesnih ter zelenjavnih specialitet. Pa dober tek! 

PRIREDITVE V POSTOJNI

Pri nas se vedno nekaj dogaja, še največ pa v poletnih mesecih, ko se na številnih krajih v postojnski občini odvijajo sedaj že tradicionalni festivali in različne kulturne, glasbene, športne ter druge prireditve. Postanite malce pri nas in ugotovili boste, da se znamo tudi prav lepo zabavati in smejati! 

DOGODKI ZAVODA ZNANJE

V Zavodu Znanje organiziramo za vas številne javne dogodke kot so: pevske, plesne, gledališke, lutkovne, folklorne in druge kulturno-umetniške prireditve, fotografske in muzejske razstave ter različna izobraževanja in predavanja.

Preverite kako vam lahko popestrimo čas v prihajajočih dneh, saj se za vsakogar nekaj najde!


Projekti EU skladov