Show menu
Odkrivajte skrivnosti srednjeveških vitezov, njihovih zgodb in legend. Navdušili vas bodo mogočni in odmaknjeni gradovi ter dvorci na poti. Začutite utrip podeželja postojnske regije in uživajte v neokrnjeni naravi, na kolesu. Postojnska regija je pravi biser za vse, ki si želite aktivnega preživljanja prostega časa. Za vas smo pripravili nekaj predlogov kolesarskih poti, na katerih se boste ne le dodobra naužili svežega zraka, ampak si tudi ogledali marsikatero znamenitost. Kolesarjenje po čudoviti pokrajini postojnske občine vas bo napolnilo z energijo in navdušilo z zgodbami.  

Grajska kolesarska pot

Kolesarska pot vodi po poti srednjeveških vitezov, saj poteka mimo številnih vasic in cerkva, na njej pa lahko vidite Grad Prestranek, grad Orehek, Predjamski grad, samotne ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, edini ohranjen ostanek nekdanjega Malega gradu. 

Pot si lahko popestrite še z obiski Planinske jame in jame pod Predjamskim gradom, ježo ali opazovanjem dreserjev konj na gradu Prestranek, enournim pohodom na hrib Sv. Lovrenc ali opazovanjem ptic v Unški koliševki, eni izmed treh najbolj priljubljenih lokacij za opazovanje ptic v Sloveniji.

Dolžina proge: 57,4 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 1.345 m
Čas vožnje: 6 h
Potek poti: Postojna-Planina-Lohača-Strmica-Studeno-Belsko-Bukovje-Predjama-Landol-Šmihel- Dilce- Hruševje-Sajevče-Rakulik-Orehek-Prestranek

Video galerija

Kolesarska pot Junior

Krožna pot je primerna predvsem za najmlajše. Pelje po okolici mesta Postojna z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču, kjer se lahko tudi okrepčate in poletite z letalom. 

V Stari vasi si lahko ogledate nekdaj zelo obiskano božjo pot, cerkev sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog pa cerkev sv. Danijela s papeževim križem, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II. leta 1996.

Dolžina proge: 11,9 km
Težavnost: 1 od 10
Kumulativna višinska razlika: 106 m
Čas vožnje: 35 min
Potek poti: Postojna-Zalog-Rakitnik-Stara vas-Postojna

Video galerija

Jamska kolesarska pot

Jamska kolesarska pot vas popelje po čudežni deželi krasa skozi pet večjih oz. bolj znanih jam v okolici Postojne: svetovno znano Postojnsko jamo, v katere notranjost nas popelje jamski vlak, le dobrih 500 m dolgo, a prečudovito Otoško jamo, jamo pod Predjamskim gradom, kjer se lahko med drugim udeležite katerega izmed programov podzemnih pustolovščin in s predorom povezani Pivko in Črno jamo. Ljubiteljem starih zgodb priporočamo ogled majhnih cerkvic ob poti, tistim, ki si poleg kolesarjenja želite še dodatne športne aktivnosti, pa igranje košarke, odbojke na mivki, tenisa ali kopanje v bazenu v avtokampu Pivka jama. 

Pot je najbolj primerna za gorska kolesa, saj je večinoma speljana po makedamskih in gozdnih poteh. Ogled vseh naštetih jam je možen po predhodnem dogovoru.

Dolžina proge: 39,2 km
Težavnost: 4 od 10
Kumulativna višinska razlika: 933 m
Čas vožnje: 3 h
Potek poti: Postojna-Pivka jama-Strmica-Studeno-Belsko-Bukovje-Predjama-Landol-Hrenovice-Hrašče-Zagon 

Video galerija

Kolesarska pot Nanos

Proga pelje v gozdove planote Nanosa in se pred Suhim vrhom spusti nazaj v dolino do furmanskega naselja Razdrto in turistične kmetije Hudičevec. V Razdrtem si lahko privoščite sprostitev v bazenu, savni ali na masažni mizi v wellness centru Mirjam, medtem ko vas na turistični kmetiji v Hudičevcu pričakajo z odličnimi domačimi jedmi. 

Pot vas pelje preko kamnoloma v Lažah in Slavine, kjer je bila v starih časih glavna župnija, danes pa se v mogočni cerkvi sv. Marije nahaja oltar prenesen iz Sv. Trojice. Na gradu Prestranek se lahko ustavite na ježi in okrepčilu ali le opazujete dreserje konj na delu. 

Za bolj vzdržljive je možen vzpon do Suhega vrha (najvišji vrh Nanosa 1.313 m), od koder se odpira čudovit razgled na Postojnsko in Pivško kotlino.

Dolžina proge: 58,6 km
Težavnost: 8 od 10
Kumulativna višinska razlika: 3.115 m
Čas vožnje: 4 h
Potek poti: Postojna-Pivka jama-Studeno-Belsko-Bukovje-Strane-Malo Ubeljsko-Veliko Ubeljsko-Razdrto-Slavina-Koče-Prestranek-Rakitnik-Stara vas

Kolesarska pot Veliki Javornik

Proga pelje na najbolj znan vrh Javorniškega pogorja – Veliki Javornik (1.268 m), kjer se začne spust proti nekdanjemu smučarskemu centru Kalič. 

Specialisti v downhillu se lahko naužijejo adrenalina na strmi medvedovi poti. To je gozdna pot, ki je na enem delu izredno strma, po vrhu hribovja pa položna. Navdušuje z različnimi tipi gozda in prečudovitimi razgledi, če pa imamo srečo, lahko za trenutek občudujemo tudi katero izmed tu domujočih divjih živali (srna, jelen, divji prašič, medved). 

Dolžina proge: 29,3 km
Težavnost: 9 od 10
Kumulativna višinska razlika: 2.129 m
Čas vožnje: 3 h
Potek poti: Postojna-Veliki Javornik-Postojna

Kolesarska pot Sv. Trojica

Proga vodi na eno od najlepših razglednih točk v pivški kotlini, Sveto Trojico (1.106 m), kjer je nekoč stala istoimenska cerkvica. Sledi strm spust proti Pivki. 

V Slavini se lahko ustavite v cerkvi sv. Marije, kamor je bil prenesen oltar iz cerkvice sv. Trojice. Cerkev v Slavini je bila nekoč glavna župnija v tem okraju (večja od postojnske) tako, da še danes ljudje prihajajo semkaj po zgodovinske podatka za izdelavo družinskih dreves. 

Pot si lahko popestrite še z ježo ali okrepčilom na Gradu Prestranek.

Dolžina proge: 53,6 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 2.851 m
Čas vožnje: 4 h
Potek poti: Postojna-SV. Trojica-Trnje-Selce-Slavina-Koče-Prestranek-Rakitnik

Kolesarska pot Postojna

Proga vas popelje ob obronkih občine Postojna. Ves čas vožnje vas spremljajo odmaknjene vasice z značilnimi, čudovitimi cerkvami in obcestni križi.

Na poti si lahko ogledate ostanke gradu Haasberg pri Planini in Predjamski grad, se sprostite v wellness centru Mirjam in okrepčate z odlično domačo hrano na turistični kmetiji Hudičevec, ali v pizzeriji Avio Pub na letališču Postojna. Tukaj se lahko po predhodnem dogovoru odpravite na panoramski polet po postojnski regiji. Pot si lahko popestrite še z obiskom Gradu Prestranek. 

Dolžina proge: 76,1 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 1.480 m
Čas vožnje: 6 h
Potek poti: Postojna-Planina-Lohača-Strmica-Studeno-Belsko-Bukovje-Landol-Šmihel-Strane-M. Ubeljsko-V. Ubeljsko-Razdrto-Laže-Slavina-Grobišče-Prestranek  

Oglejte si tudi