Show menu

Grajska kolesarska pot (3)

Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič
Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič
Osnovni podatki:
Dolžina proge: 57,4 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 1.345 m
Čas vožnje: 6 h

Potek poti: 
Postojna-Stara vas-Grobišče-Prestranek-Orehek-Rakulik-Sajevče-Hruševje-Dilce-Landol-Šmihel pod Nanosom-Predjama-Bukovje-Gorenje-Belsko-Studeno-Lohača-Planina-Postojna

Zemljevid poti


Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič
Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič

Opis poti: Razgibana krožna kolesarska pot vas bo peljala skozi čudovite vasi, mimo pašnikov in travnikov, skozi gozdove in mimo številnih gradov ter drugih znamenitosti. 

Na mestnem hribu Sovič nad Postojno lahko že na začetku poti opazujete ruševine gradu Postojna (Adelsberg), nato si ob poti sledijo grad Prestranek, grajski kompleks v Orehku, največji jamski grad na svetu – Predjamski grad, na robu Planinskega polja Ravbarjev stolp ter ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Hošperk (Haasberg)

Med potjo si lahko ogledate še originalni srednjeveški zaklad iz Predjamskega gradu v Notranjskem muzeju Postojna, dresuro konj na gradu Prestranek, etnografsko zbirko v kozolcu toplar pri BelskemPlaninsko polje, ki se po obilnem deževju premeni v jezero ter tri lepotice podzemnega sveta: Postojnsko jamoJamo pod Predjamskim gradom in Planinsko jamo.


Grajska kolesarska pot in Grad Hošperk, Foto: Tomaž Penko
Grajska kolesarska pot in Grad Hošperk, Foto: Tomaž Penko

Kolesarska pot je v naravi dobro označena. Slediti morate le številki 3 na modrih usmerjevalnih tablah v smeri urinega kazalca. 

Podlaga na Grajski kolesarski poti je asfaltna cesta, utrjena makadamska pot, kolovoz in v manjšem delu tudi gozdna pot, zato je primerna za kolesarje z gorskimi ali treking kolesi, ki imajo vsaj sprednje vzmetenje in plašče z dobrim profilom. 

Posebno pozornost je treba nameniti odseku gozdne poti med vasjo Šmihel pod Nanosom in vasjo Predjama, ki je slabše prevozna s treking kolesi, zato naj tisti, ki jim strmi spust in bolj divja vožnja ne ustrezata, izpustijo ta del in se podajo iz vasi Landol direktno v vas Predjama. Peljali se boste po delu stare rimske in furmanske ceste.


Gostilnica Predjamka pri Predjamskem gradu
Gostilnica Predjamka pri Predjamskem gradu

Grajska kolesarska pot je čudovita, a za manj izkušene kolesarje lahko naporna enodnevna dogodivščina. Če si želite vzeti dovolj časa za postanke in oglede znamenitosti, ki jih nudi ob poti, jo prevozite v dveh dneh. 

Za brezskrbno kolesarsko izkušnjo si lahko najamete izkušenega lokalnega/kolesarskega vodnika. 

Ob Grajski kolesarski poti je postavljenih tudi šest pumptrack poligonov, na katerih lahko preizkusite svoje spretnosti v dinamični vožnji čez grbine.

Ob poti vam je na voljo raznolika ponudba kolesarjem prijaznih gostinskih obratov in prenočišč, kjer se lahko okrepčate, spočijete in naberete svežih moči za nove kolesarske podvige. 


Videoposnetek Grajske kolesarske poti

Oglejte si tudi