Show menu
Ko si zaželite, da bi si le nekoliko, ali pa morda dodobra pretegnili noge, se le podajte na obisk v naše kraje. Postojnska regija je pravo malo bogastvo hribov, gora, gričev in raznih pohodnih ter učnih poti. Pohodniki se vedno znova radi vračajo po nove izkušnje in čudovite razglede, ki se jim kot nagrada ponujajo ob osvojenih vrhovih. Koča Mladika (Pečna reber)  vam bo postregla z dih jemajočim pogledom na Postojno in okolico, Nanos vas bo navdal z novimi močmi, Sovič vas bo z ruševinami gradu popeljal v zgodovinski čas, iz Sv. Trojice pa se vam bo odprl pogled na Pivško kotlino.

Nanos

Foto: Tomaž Penko
Foto: Tomaž Penko
Nanos je velika kraška planota, ki ločuje osrednji del Slovenije od Primorja. Njegov najvišji vrh je Suhi vrh, s 1.313 m. 

Iz Nanosa se razteza čudovit pogled v smeri slovenskega dela Alp ter v smeri Snežnika in Primorja. 

Planota je kot pohodniška točka dostopna tudi za družine z majhnimi otroki Od vrste planinskih poti, ki vodijo na njegov vrh je najbolj priljubljena tista, ki se prične v Razdrtem

Nanos predstavlja priljubljeno točko za kolesarje. Spoznavanje planote s kolesom je zelo zanimivo, saj je pobočje primerno za ljudi z različnimi kondicijskimi sposobnostmi. Vsak posameznik si lahko izbere zase primerno pot. 

Pot na Nanos po položni poti traja 2 uri 20 min, po strmi poti pa približno eno uro, oziroma odvisno od hitrosti vašega koraka.

Tik pod Plešo (najbolj izrazitim vrhom Nanosa) se nahaja Vojkova koča. Ta obiskovalcem nudi možnost okrepčila in prenočitve. 


Foto galerija

Foto: Matej Kavčič
Foto: Matej Kavčič
Foto: Matej Kavčič
Foto: Tomaž Penko
Foto: Matej Kavčič
Foto Slavko Polak
Foto: Matej Kavčič
Foto: Slavko Polak

Koča Mladika na Pečni rebri (733 m)

Foto: Arhiv Koče Mladika
Foto: Arhiv Koče Mladika
Pot na kočo Mladiko, z izhodiščno točko v Postojni, je predvsem med prebivalci Postojne in okolice priljubljena sprehajalna pot. 

Koča Mladika velja za prijetno razgledno in izletniško točko, stoji pa na južnem pobočju, malo pod vrhom Pečne rebri. Z nje se razteza čudovit razgled na Postojno in njeno širšo okolico. 

V koči se lahko osvežite s pijačo, dostop do nje pa je mogoč z avtomobilom, s kolesom ali peš. Sprehod do koče traja približno 30 minut, ob počasnejši hoji pa lahko tudi dlje.

Koča Mladika na Pečni rebri
Javorniška pot 24, 6230 Postojna
+386 (0)41 337 713
+386 (0)41 688 696
koca.mladika@pdpostojna.si

Foto galerija

Foto: Arhiv Koče Mladika
Foto: Arhiv Koče Mladika
Foto: Arhiv Koče Mladika
Foto: Arhiv Koče Mladika

Sovič z ruševinami gradu Adelsberg (677 m)

Pogled na Sovič in Nanos (v ozadju), Foto: Ivan Majc
Pogled na Sovič in Nanos (v ozadju), Foto: Ivan Majc
Iz izhodiščnih točk Majlonta ali Čukovce se lahko podate na povsem nezahteven, toda zelo zanimiv mestni grič Sovič. 

Nahaja se nad najstarejšim delom Postojne, ki se imenuje Majlont. Na vrh Soviča boste prišli najhitreje prav skozi Majlont in sicer tako, da za Inštitutom za raziskovanje krasa nadaljujete pot po Vegovi ulici. 

Nanj se lahko odpravite tudi po t. i. Borojevićevi poti, krožni poti, ki poteka med drevesnimi krošnjami. Poimenovana je po generalu avstro-ogrske vojske Svetozaru Borojeviću, ki se je med svojim bivanjem v Postojni (med 1. sv. vojno) vsak dan sprehodil od mestnega središča prek Majlonta čez pobočje Soviča vse do svojega štaba v Grand hotelu Adelsbergerhof (današnji Hostel Proteus). 

Na vrhu Soviča stojijo ruševine gradu Adelsberg, imenovanega tudi Stari grad, vojaški rovi ter čudovita razgledna točka iz katere se vam odpira čudovit razgled na Postojno, na vhod v Postojnsko jamo in Jamski dvorec ter na Nanos. 

Sprehod po Soviču traja približno 20 minut, vendar je vse odvisno od hitrosti vašega koraka. 

Sveti Lovrenc (1.019 m)

Foto: Ivan Majc
Foto: Ivan Majc
Vzpon na sveti Lovrenc je mogoč po več različnih pešpoteh, najbolj priljubljena pa je iz vasice Studeno

Na sedlu, tik pod vrhom, je manjša pred kratkim obnovljena cerkvica sv. Lovrenca. Z vrha se razprostira čudovit razgled v smeri postojnskega in cerkniškega (Snežnik, Slovnica, Vremščica). Pohodnikom so na vrhu na razpolago klopi, kjer si lahko odpočijejo in okrepčajo z dobrotami iz nahrbtnika. 

Hoja na sveti Lovrenc traja približno 1 uro, oziroma odvisno od hitrosti vašega koraka. 

Foto galerija

Cerkvica sv. Lovrenca, Foto: Ivan Majc
Cerkvica sv. Lovrenca, Foto: Ivan Majc
Cerkvica sv. Lovrenca -notranjost, Foto: Ivan Majc
Razgled iz sv. Lovrenca, Foto: Ivan Majc

Planinska gora - Grmada (873 m)

Foto: Tomaž Penko
Foto: Tomaž Penko
Grmada se nahaja na vzhodnem robu Hrušice z izhodiščno točko v Planini (pri cerkvi svete Marjete). 

Sprehod na goro poteka po kolovozu čez travnike in gozd ter po idilični panoramski kamniti cesti s številnimi romarskimi znamenji. Ob poti stoji cerkev sv. Marije, ki je bila zgrajena leta 1657. Zahodno od cerkve pelje cesta na vrh gore, katerega označuje kamnita miza. 

V mesecih, ko gozd še ni poraščen se z vrha pogled razprostira na Javornike, Slivnico in celotno Planinsko polje

Pohod na goro traja približno 1 uro, oziroma odvisno od hitrosti vašega koraka.

Sv. Trojica (1.123 m)

Foto: Tomaž Penko
Foto: Tomaž Penko
Ena izmed številnih izhodiščnih točk za pohod na sv. Trojico se prične v Postojni, najbolj priljubljeni pa sta tisti iz vasi Petelinje in Trnje pri Pivki. Vzpon je mogoč po več različnih pešpoteh. 

Z vrha Trojice se razodeva čudovit razgled po celotni Pivški kotlini ter bližnjih vrhovih Snežnika, Nanosa, Vremščice in Planinske gore. V jasnem vremenu pogled sega celo do Jadranskega morja. 

Pot na sv. Trojico ni zahtevna in je dobro označena, vzpon pa poteka v senci borovega ter bukovega gozda. Na vrhu stoji romarska cerkev sv. Trojice, katero je  omenjal že Valvazor v 17. stoletju. 

Pohod iz Postojne traja približno 3 ure in 30 min, vendar je vse odvisno od hitrosti vašega koraka. 

Foto galerija

Foto: Tomaž Penko
Foto: Ivan Simčič
Foto: Ivan Simčič
Foto: Ivan Simčič

Oglejte si tudi