Show menu
Na južnem obronku Planinskega polja, kjer se rojevajo prve koprenaste meglice, ustvarjalke nepozabnih jutranjih in večernih podob tega kraškega polja leži majhno naročje narave, ki se ga je zaradi svoje čudovite raznolikosti prijelo ime "Škratova deželica". 
Foto: Ivan Majc
Foto: Ivan Majc
Tukaj ob obilnejšem deževju oživijo številni skoraj neopazni izviri razsejani po pobočju in skupaj z vodo iz Cerkniškega jezera, ki privre iz jame Škratovka napolnijo strugo hudourniškega potoka, kateri si med bujnim rastjem poišče pot do izliva v reko Unico. Delček narave okoli majhne hišice v kateri se je grajska gospoda učila gospodinjskih in kmečkih opravil si nadene najlepšo preobleko pozimi. Zamrznjeni vodni izviri ustvarijo mistične podobe po vsej brežini vse do prostora, kjer so v starih časih pripravljali ledene plošče in jih shranjevali v bližnji ledenici. Ob vznožju vzpetine na kateri je stal prvotni grad sezidan že v dvanajstem stoletju samujejo in kljubujejo času obraščene mogočne ruševine dvorca Haasberg včasih ene najbolj reprezentativnih baročnih stavb na Slovenskem. Pod starim kamnitim mostom utrujenim še od ropota kočij in konjskih vpreg teče reka Unica ob kateri najdejo svoj mir ljubitelji ribolova in narave. V zavetrju dreves si lahko ob zvokih gozda vzamemo čas za sprehod, rekreacijo ali kratek oddih.

Spokojnost domuje tudi znotraj obzidja grajske štale, ki jo poleg ostalega dela »Škratove deželice«  prostovoljno neguje društvo Škratovka v želji, da vrne naravi vsaj nekaj podob, ki nas nagovarjajo z obledelih razglednic in še živijo v pričevanjih starejših ljudi katerih predniki so imeli srečo se dotakniti tistega časa.

Društvo Škratovka Haasberg
Planina 184, 6232 Planina
+386 41 941 548

Foto galerija

Foto: Silvo Čuk
Foto: Silvo Čuk
Foto: Silvo Čuk
Foto: Silvo Čuk

Video galerija

Oglejte si tudi