Show menu

Gregorjevo v Postojni

TIC Galerija, 12. 3. 2018

»Ptički se ženijo«, tudi v Postojni

Po starem slovenskem ljudskem izročilu praznujemo 12. marca gregorjevo, nekoč god sv. Gregorja, predvsem pa dan, ko se po starem verovanju "ženijo ptički" ali kar slovensko valentinovo, kot ga nekateri imenujejo.

Gregorjevo je ime dobilo po papežu Gregorju Velikem, ki je živel v 6. stoletju in je veljal za dobrega, celo idealnega papeža. Sv. Gregor je sicer zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov in (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov, predvsem pa je zavetnik glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral).

Po julijanskem koledarju so gregorjevo šteli za prvi pomladni dan, saj se je narava takrat že začela prebujati, vedno več je toplih sončnih dni, po dolgem času zapihajo toplejše sapice in ptički že veselo žvrgolijo, saj čutijo prihajajočo pomlad.

Z gregorjevim je povezanih tudi več tradicionalnih verovanj. Ena od teh pravi, da bo prva ptica, ki jo mlado dekle na ta dan vidi naznanila, kakšen bo njen mož. Druga šega pa pravi, da sv. Gregor prinaša luč in na ta dan »luč v vodo vrže«. Po ljudskem izročilu se do gregorjevega dan toliko podaljša, da so lahko (predvsem železarski) delavci, ki so do tedaj delali ob svetlobi petrolejk, luč »vrgli v vodo«.

V Postojni bomo zato skupaj z lokalnim društvom ustvarjalcev Lokalc in Notranjskim muzejem Postojna pripravili nekoliko drugačno dogajanje v spomin na enega lepših izročil naših prednikov.

Domači ustvarjalci bodo ustvarili različne umetnine na temo gregorjevega, ki bodo na voljo v Turistično informacijskem centru Galerija pri knjižnici Bena Zupančiča. Del izkupička od prodanih umetnin, od 12. marca do prvega dneva pomladi 20. marca 2018, pa bomo namenili za izdelavo in postavitev ptičje gnezdilnice v mestu Postojna, kjer živijo in gnezdijo številni ptički, med njimi tudi siničke. Kdaj in kje točno bomo postavili gnezdilnico za siničke vas še pravočasno obvestimo, do takrat pa naj vas gregorjevo navdihuje, če ste zaljubljeni ali če se zgolj veselite pomladi.

Vljudno vabljeni v TIC Galerijo na ogled in nakup gregorjevih umetnin.