Show menu

130 letnica društva Anthron (18.5.2019)

Poleti 1889 je bilo v Planini že 50 bodočih članov združenja, ko sta domačina z Velikega Otoka pri Postojni odkrila vhod v Otoško jamo, del postojnskega jamskega sistema. Nastal je spor za lastništvo Postojnske jame in kako naj bi delili dohodek. Takoj za tem je bilo ustanovljeno društvo Anthron - odziv na odkritje Otoške jame. 

Anthron je bilo ekskluzivno društvo z omejenim številom članom, ki so morali živeti v Postojni - večina jih je bila članov postojnske Jamske komisije. Člani Anthrona so odkrili pomembne del Postojnskega jamskega sistema, raziskovali jame v okolici in pomagali takratnim najvidnejšim speleologom Krausu, Martelu, Perku in Puticku. Ob ustanovitvi speleološkega inštituat v Postojni, je bilo društvo Anthron ukinjeno.Tako je mogoče dokumentirano podpreti trditev, da se je organizirana speleološka dejavnost v Sloveniji pričela 1889. V Postojni.

Ob mednarodnem muzejskem dnevu vas Notranjski muzej Postojna/Notranjska Museum Postojna, Jamarska Zveza Slovenije in Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU vljudno vabi na odprtje razstave »130 letnica društva Anthron – začetek organizirane speleologije na Slovenskem«, ki bo potekala v soboto, 18. maja 2019 ob 19. uri na Titovem trgu pred Inštitutom za raziskovanje krasa.

Vir Andrej Kranjc : Združenje Anthron (Postojna 1889 - 1911), Začetki organizirane speleologije v Sloveniji.