Show menu

Razstava unikatne keramike - Duška in Tomica Gržeta (21.3.2019)

“Iz zemlje in ognja“ je naslov razstave zakonskega para Duške in Tomice Gržeta.
 
Iz njune avtorske delavnice prihaja zbirka poustvaritev in varijacij na temo oblikovanja starodavnih kultur, iz obdobja ko je človekovo ustvarjalnost ponazarjalo potrpežljivo delo rok kot pogosto edino orodje.
Avtorja sta neposreden navdih črpala iz dediščine materialne kulture eneolitika, bakrene dobe, znane po bogatih najdbah keramike posebno finega posodja s prepoznavnim navdihom bikončnih posod znamenite Vučedolske kulture in v nahajališčih mostičkarskih naselbin na Ljubljanskem barju.

Poglavitna značilnost njunega dela je izviren način ročnega modeliranja gline iz valjanih plošč. Takšna vrsta oblikovanja, ki idejo enkratnosti neguje z lasnoročno izdelanim prav vsakim vzorcem, se na daleč umika učinku visokega ali, recimo „lažnega blišča“.

Posodje se okrasuje z vrezovanjem v mehko tkivo gline, ponekod izpolnjeno z inkrustacijo.

Posoda pa, kot se za keramičarsko veščino tudi spodobi, mora biti uporabna. Nepropusnost ji dajejo notranje stene, prevlečene z glazuro, medtem ko je zunanji ovoj brez nje, kot pač narekuje izvirna tradicija.

Po 15 letih plodnega ustvarjanja ter kar nekaj tečajev mednarodnih mentorjev najraje ustvarjata v davno znanih tehnikah kot so Villanova in  Bucchero, Za predstavitveno razstavo sta zbirko dopolnila tudi z izdelki v tahnikah saggar, klasičen raku, naked, dolce in obvara raku.

Z Reke na Hrvaškem, kjer sva živela do 2017, sva se preselila na Goče ,občina Vipava in tu našla nove navdihe, ustvarila atelje ter galerijo.Na hrvaškem sta bila člana mednarodnega društva keramikov Interiinova Matulji in poleg nekaj samostojnih razstav sta sodelovala in razstavljala na Hrvaškem  in v Sloveniji.

V zadnjem času poleg izdelkov umetniške keramike ustvarjata tudi uporabno posodje, nakit ter izvirne spominke. Ti so navdihnjeni v domačem, naravnem okolju - z vsem kar nas okroža(: cvetje, hribčki, vinogradi, sadje, živali) in so obarvani v razigranem koloritu.

Razstava bo na ogled do 17. aprila 2019
Vsi dogodki