Show menu

Pod ali nad zemljo?

Čudovita Slovenija je svoji majhnosti navkljub dom številnih krajev, ki navdušujejo. Med njimi se hitro znajde Postojna z okolico, saj je zagotovo ena od destinacij, ki bi jih moral obiskati vsak. Lahko dostopna regija je dobro povezana z Ljubljano, Gorenjsko, Obalo in praktično vsemi deli Slovenije, zato je tudi odlična postojanka za aktivnosti v naravi, dnevne izlete in počitnice.

Mesto Postojna, ki že z imenom vabi k postanku, leži na strateško edinstveni lokaciji na območju kraškega sveta, ki je osupljiv za raziskovanje tako nad kot tudi pod zemljo.

Mesto Postojna. Foto: Narobe Benjamin

Eden od najbolj čarobnih svetov podzemlja na svetu

Slovenski kras je poznan po svetu zaradi svojih številčnih jamskih sistemov. V Sloveniji je registriranih več kot skoraj neverjetnih 10.200 kraških jam, katerim se vsako leto pridruži še okrog 100, ki jih odkrijejo na novo. V naši deželi se lahko podamo kar v 21 turističnih jam, številne se nahajajo prav v okolici Postojne, ki je pravo središče za podzemne avanture.

Najbolj znana in najbolj obiskana je seveda Postojnska jama, ki predstavlja eno od obveznih postankov za tuje obiskovalce v Sloveniji. Nedaleč stran pa se nahaja tudi Jama pod Predjamskim gradom, največjim jamskim gradom na svetu. Jami sta si priročno blizu, zato se zlahka odločimo, da obe obiščemo kar v istem dnevu.

Z jamskim trekingom boste podoživeli raziskovanje jam tako v Postojnskem kot tudi v Predjamskem jamskem sistemu. Foto: Valter Leban

Še eno izjemno čudo podzemlja je jamski sistem Škocjanskih jam, ki spada pod zaščito UNESCA. Ta dolg seznam jam v okolici Postojne, se nadaljuje s Planinsko jamo, Križno jamo, Črno jamo, Otoško jamo in jamo Pivka, ki naravnost vabijo obiskovalce, da se podajo v jamarske vode in doživijo te čudovite slovenske podzemne zakladnice od blizu.

Ogled Planinske jame s čolnom. Foto: Simon Kržič

Edinstvena kraška pokrajina, kjer je burja doma 

Območje Postojne kar naprej preseneča. Kraški svet v katerem se nahaja, velja za dom poimenovanja kraških fenomenov po svetu in ponuja številne znamenitosti, ki si jih lahko obiskovalec ogleda, ter možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, kot na primer kolesarjenje.

Grajska kolesarska pot pri gradu Hošperk (Haasberg). Foto: Petra Režek, Vide2go

Ena od tipičnih kraških posebnosti je 17 presihajočih jezer, med katerimi je najbolj poznano Cerkniško jezero, ki velja za največje tovrstno jezero v Evropi. Nedaleč stran od tega izginjajočega čudesa pa se nahaja še kraška podorna dolina Rakov Škocjan, zato se lahko podate na raziskovanje tega območja kar s kolesom

Za popolnoma drugačno izkušnjo te prečudovite pokrajine, pa se lahko zapeljete na izlet po presihajočem jezeru kar s SUP-om

Suparji na Planinskem polju. Foto: Aleš Komovec
Tako, Postojna z okolico na kratko. Vendar pa, kakor je pogosto z najbolj priljubljenimi destinacijami v Sloveniji, je to le vrh ledene gore možnosti, ki jih ponuja, zato si le vzemite čas in raziščite to regijo. Prepričani smo, da vas bo očarala.

Oglejte si tudi