Show menu

Vse o Grajski kolesarski poti

Osnovni podatki

Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič
Grajska kolesarska pot in Predjamski grad, Foto: Aleš Petrič
Izhodiščna in končna točka: TIC Galerija 
Dolžina proge: 56 km
Težavnost: 7 od 10
Kumulativna višinska razlika: 1300 vm
Čas vožnje: 6 h

Potek poti: 
Postojna-Stara vas-Grobišče-Prestranek-Orehek-Rakulik-Sajevče-Hruševje-Dilce-Landol-Šmihel pod Nanosom-Predjama-Bukovje-Gorenje-Belsko-Studeno-Lohača-Planina-Postojna


Informacije:
TIC Galerija
Trg padlih borcev 5, 6230 Postojna
+386 (0)40 122 318
ticgalerija@zavod-znanje.si


Grajska kolesarska pot je bila zasnovana v sklopu projekta Adrenalinsko doživljanje legend in zgodb na kolesu - Bodi legenda, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Opis poti

Kolesarji pri Gradu Hošperk (Haasberg). Foto: Video2go
Kolesarji pri Gradu Hošperk (Haasberg). Foto: Video2go

Kolesarska pot je v naravi dobro označena. Slediti morate le številki 3 na modrih usmerjevalnih tablah v smeri urinega kazalca. 

Podlaga na Grajski kolesarski poti je asfaltna cesta, utrjena makadamska pot, kolovoz in v manjšem delu tudi gozdna pot, zato je primerna za kolesarje z gorskimi ali treking kolesi, ki imajo vsaj sprednje vzmetenje in plašče z dobrim profilom. 

Posebno pozornost je treba nameniti odseku gozdne poti med vasjo Šmihel pod Nanosom in vasjo Predjama, ki je slabše prevozna s treking kolesi, zato naj tisti, ki jim strmi spust in bolj divja vožnja ne ustrezata, izpustijo ta del in se podajo iz vasi Landol direktno v vas Predjama. Peljali se boste po delu stare rimske in furmanske ceste.

Ob Grajski kolesarski poti je postavljenih tudi šest pumptrack poligonov, na katerih lahko preizkusite svoje spretnosti v dinamični vožnji čez grbine ter pet samostoječih stojal za popravilo koles


Grajska kolesarska pot in Nanos v ozadju. Foto: Video2go
Skulptura zmaja in pastirčka Jakoba ob Grajski kolesarski poti. Foto: Video2go
Stara mitnica v Landolu. Foto: Video2go
Grajska kolesarska pot. Foto: Video2go

Gradovi ob Grajski kolesarski poti

Razgibana krožna kolesarska pot vas bo peljala skozi čudovite vasi, mimo pašnikov in travnikov, skozi gozdove in mimo številnih gradov ter drugih znamenitosti. 

Na mestnem hribu Sovič nad Postojno lahko že na začetku poti opazujete ruševine gradu Postojna (Adelsberg), nato si ob poti sledijo grad Prestranekgrajski kompleks v Orehku, največji jamski grad na svetu – Predjamski grad, na robu Planinskega polja Ravbarjev stolp ter ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Hošperk (Haasberg)

Ostale znamenitosti ob Grajski kolesarski poti

Med potjo si lahko ogledate še originalni srednjeveški zaklad iz Predjamskega gradu v Notranjskem muzeju Postojna, dresuro konj na gradu Prestranek, etnografsko zbirko v kozolcu toplar pri BelskemPlaninsko polje, ki se po obilnem deževju premeni v jezero ter tri lepotice podzemnega sveta: Postojnsko jamoJamo pod Predjamskim gradom in Planinsko jamo.

Grajska kolesarska pot - promo video

Oglejte si tudi