Show menu

Muharjenje na reki Unici

Muharjenje na reki Unici,Foto: Fishing Guides Slovenia
Muharjenje na reki Unici,Foto: Fishing Guides Slovenia
Muharjenje na reki Unici,Foto: Fishing Guides Slovenia
Muharjenje na reki Unici,Foto: Fishing Guides Slovenia
Lipan, Foto: Fishing Guides Slovenia
Lipan, Foto: Fishing Guides Slovenia

Reka Unica nastane na sotočju dveh kraških rek, Pivke, ki priteče iz Planinske jame in pa Malenščice, mirnejše in bolj počasne reke, ki se prav tako vije skozi kraška polja. Unica se nato vije po Planinskem polju, kjer naredi večino svoje poti, dokler naposled ne izgine v požiralnikih pod Grčarevcem. 

Je najbolj znana kraška reka, ki je zaradi svoje prečudovite okolice in z življenjem polne rečne struge znana tudi preko slovenskih meja. Zaradi kraških tal, ki so bogata s hranili so ribe v reki zdrave in močne, dosegajo nadpovprečne dolžine in so zato pravi izziv za ribiče. 

Ribe:
v reki prebiva več vrst rib, od ščuke, krapa in klena, najbolj zanimivi in za ribiče zaželjeni ribji vrsti pa sta Lipan in Potočna postrv.

Lovne dobe in mere:
Ribolov na reki Unici se uradno začne 1.5 in traja do 30.11. Različne ribe, ki prebivajo v tej kraški reki pa imajo različno dolge lovne dobe, prav tako se razlikujejo tudi v lovnih merah. Kar se tiče muharjenja je lovna doba za lipana od 16.5 do 30.11 in njegova lovna mera 40cm, lovna doba za potočno postrv pa od 1.5 do 30.9 in lovna mera 50cm. Omejitev uplena je 1 lipan ali 1 potočna  postrv dnevno.

Ribolovne dovolilnice:
Ribolovna dovolilnica za 1 dan stane 49.95€, 3 dnevna ribolovna dovolilnica pa vas bo prišla 247.50€.  Dovolilnice je mogoče kupiti preko spleta ali na prodajnih mestih:

• Okrepčevalnica Demšar
   Planina 99, 6232 Planina
   +386 (0)5 756 50 13
  +386 (0)4 174 13 01

• Zavod za ribištvo Slovenije
   Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana Šmartno
   +386 (0)1 244 34 00

Spletni nakup: https://www.ribiskekarte.si/zavod-za-ribistvo-slovenije/unica

Ribolovni revir:

Ribolov je dovoljen od izvira do mostu na cesti Planina-Laze, sme pa se loviti tudi v pritokih, ki se stekajo v Unico ko teče po Planinskem polju

Praktični nasveti za ribolov na reki Unici:
Na ribolov se je najbolje odpraviti navsezgodaj, da sončni vzhod pričakate na reki in tako dobite priložnost da ribe zmotite pri jutranjem hranjenju. Kot že rečeno, je možno v reki ujeti Potočno postrv in lipana, muho pa lahko zgrabi tudi katera druga riba. Ker Unica ni preveč dolga, boste lahko, če ste hitrih nog, v enem dnevu prečesali dobršen del reke, sploh čez dan, ko riba ne bo tako aktivna. Proti večeru pa si izberite mesto, ki se vam zdi najbolj obetavno, po možnosti nekje v srednjem ali spodnjem toku, saj je ribolov tam najbolj produktiven. 

Ko sonce zahaja je namreč čas lipanov in ti rečni lepotci se bodo, če boste dovolj iznajdljivi in potrpežljivi, ob usihajočih sončnih žarkih zapodili za vašo vabo. Potrebno je poudariti, da so ribe v Unici izbirčne, vendar če jim boste ponudili pravilen zalogaj, na primer dober posnetek olivke, lahko pričakujete Kraško lepotico v vaši mreži.

V kolikor želite preizkusiti ribiško srečo na Unici, pa nimate dovolj informacij, nas lahko brez težav kontaktirate ali pa obiščete spletno stran za vodene ribiške izlete: https://fishing-guides-slovenia.com

Oglejte si tudi