Show menu

Voden ogled mesta Postojna

Na vodenem ali samostojnem ogledu mesta Postojna si boste lahko ogledali slikovito mestno pot in odkrivali bogato kulturno dediščino. V slabih treh urah lahko spoznate 200 let zgodovine mesta Postojna ali pa se odločite tudi za voden ogled v družbi izkušenega lokalnega turističnega vodnika. Izbirate lahko med tremi tematskimi potmi:
Salon Ozbič, foto: Boštjan Martinjak
Salon Ozbič, foto: Boštjan Martinjak
 Meščanska promenada – samostojni ogled: 1,5 ure, vodeni ogled: 2,5 ure

Postojna je danes mesto, ni pa to od vedno bila. Mestne pravice je dobila šele leta 1909, za časa Avstro-Ogrske. 

V tem času se je s Postojnsko jamo zapisala na zemljevid sveta, z novo infrastrukturo in prvimi veličastnimi stavbami pa je pričela dobivati današnjo podobo. 

Najbolj mestna plat mesta doživlja pod italijansko oblastjo svoje vrhunce in padce!
Vojaško pokopališče, Foto: Boštjan Martinjak
Vojaško pokopališče, Foto: Boštjan Martinjak
 Mesto na meji – samostojni ogled: 1,5 ure, vodeni ogled: 2 uri

Poznavalce vojnega dogajanja bo Postojna pritegnila zaradi svoje strateške lege. Postojnska vrata so taktični pojem, ki ga predavajo na vojaških akademijah. Pomembno vlogo je Postojna odigrala med prvo svetovno vojno, saj je stara Avstrija prav od tod krojila boje na reki Soči. 

Na vojaškem zemljevidu Italije ostane Postojna tudi med obema vojnama - kot strateško obmejno mesto, v katerega je italijanska oblast naseljevala tako civilno kot uradniško in vojaško prebivalstvo.

Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc
Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc
 V središču krasoslovja – samostojni ogled: 1,5 ure, vodeni ogled: 1,5 ure

Če vas je očaral kras, potem boste gotovo želeli izvedeti, zakaj je prav Postojna svetovno središče krasoslovja – znanstvenega raziskovanja krasa in kraških pojavov. 

Vse skupaj se je začelo s skromnim domačinom, ki je odkril najlepše dele Postojnske jame in do takrat še nepoznano obliko življenja v njej, nadaljuje pa z Inštitutom za raziskovanje krasa in s stalno razstavo Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna.

Kontakt: TIC Galerija
Trg padlih borcev 5, 6230 Postojna
+386 (0)40 122 318

Znamenitosti na poti

Video Galerija

Oglejte si tudi