Show menu

Jakobova pot

Dolžina: 52,7 km

Trajanje: 14-15 h

Označenost: označena pot

Potek poti: 
Logatec-Planina pri Rakeku-Lohača-Strmca-Studeno-Belsko-Bukovje-Predjama-Šmihel pod Nanosom-Strane-Veliko Ubeljsko-Podraga 


Cerkev Svete Marije na Planinski gori, foto: Cyril Mayaud
Cerkev Svete Marije na Planinski gori, foto: Cyril Mayaud
Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več starodavnih romarskih poti, ki so iz različnih krajev vodile do svetišča svetega Jakoba v španski Composteli.  

Slovenska Jakobova pot ima štiri krake. Najbolj znana pot se začne na vzhodu Slovenije, v Slovenski vasi na meji s Hrvaško, in vodi vse do zahodne meje, do Trsta v Italiji. Sedma in osma etapa Primorske veje poti potekata po območju občine Postojna.  

7. etapa: Logatec – Planina – Studeno (21,4 km)

Se prične v Logatcu ter vodi pohodnike čez Planinsko polje proti Planini, kjer se nahaja Cerkev sv. Marjete. V času jesenskih poplav na Planinskem polju, ko je cesta, ki pelje v Laze, poplavljena, je potrebno narediti ovinek, ki pot podaljša za poldrugo uro. 
Ko prispete v Planino vas pot naprej vodi na Planinsko goro do romarske cerkve sv. Marije ter nato preko Lohače in Strmce do vasi Studeno. 


Tisa v Stranah. Foto: Tomaž Penko
Tisa v Stranah. Foto: Tomaž Penko
8. etapa: Studeno - Podraga (31,3 km)

Iz Studenega se Jakobova pot vije skozi vasi Belsko in Bukovje do Predjame. Tu si lahko ogledate znameniti Predjamski grad, s katerim je povezana tudi legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskem.  

Iz Predjame vas bo pot pripeljala v Šmihel pod Nanosom ter zatem v podnožje v Nanosa v vasico Strane, kjer si lahko pred vaško cerkvijo sv. Križa ogledate najdebelejšo ter po ljudskem izročilu tudi najstarejšo slovensko tiso

Od tukaj naprej  vam Jakobova pot nudi na izbiro dve smeri: desno po pobočju Nanosa k cerkvi sv. Brikcija in do vrha Nanosa, od tam se spusti do cerkve sv. Hieronima in še nižje do cerkve sv. Nikolaja nad Podnanosom; druga smer pa poteka skozi Veliko Ubeljsko po Rebrnicah do Podrage v Vipavski dolini.

Oglejte si tudi