Show menu

Velika Krpanova pot

Velika Krpanova pot je 110 km dolga, s prepoznavnimi tablami označena krožna pohodniška pot, ki poteka po poteh, po katerih je hodil Martin Krpan, legendarni literarni junak v povesti pisatelja Frana Levstika. 

Popotniki na njej spoznajo kraje, pomembne zaradi dogajanj v daljni in bližnji zgodovini, številne cerkvene kulturne spomenike z bogato opremo, grajske ruševine in ohranjene dvorce.  Od blizu pa si lahko ogledajo vrsto kraških znamenitosti: izvire in ponikalnice, presihajoče jezero, jame in udornice ter značilne ekosisteme. Rekreativni pohodniki lahko pot prehodijo v treh dneh, mogoče pa jo je prehoditi tudi v več krajših etapah. Trasa poti poteka tako, da je primerna tudi za kolesarje in jezdece, v večini pa je prevozna tudi z drugimi prevoznimi sredstvi.

Potek poti:
Izhodišča točka je v Pivki na železniški postaji. Pot nato preko Šilentabora in zgornje Pivške kotline prečka Javornike ter se ponovno pojavi na obrobju Cerkniškega jezera.  Pot nato vodi čez Bloke na Slivnico, proti Cerknici in Rakovemu Škocjanu ter čez Kalič proti Postojni. Pot nato nadaljuje nad mestom Postojna, proti letališču in po planinski poti (desno) do vasi Petelinje, kjer se popotnik lahko odloči, da obišče še Sv. Trojico ali nadaljuje svojo poti po Veliki Krpanovi poti v Pivko, nazaj na izhodiščno mesto.

Oglejte si tudi