Show menu

Sovič z ruševinami gradu Postojna (Adelsberg )

Pogled na Sovič, Foto: Boštjan Martinjak
Pogled na Sovič, Foto: Boštjan Martinjak
Izhodiščna točka: Majlont ali Čukovca (Postojna)
Nadmorska višina: 677m
Trajanje: 20 min
Zahtevnost: lažja

Opis poti:
Sovič se  nahaja nad najstarejšim delom Postojne, ki se imenuje Majlont. Na vrh Soviča boste prišli najhitreje prav skozi Majlont in sicer tako, da za Inštitutom za raziskovanje krasa nadaljujete pot po Vegovi ulici. 

Nanj se lahko odpravite tudi po t. i. Borojevićevi poti, krožni poti, ki poteka med drevesnimi krošnjami. Poimenovana je po generalu avstro-ogrske vojske Svetozaru Borojeviću, ki se je med svojim bivanjem v Postojni (med 1. sv. vojno) vsak dan sprehodil od mestnega središča prek Majlonta čez pobočje Soviča vse do svojega štaba v Grand hotelu Postojnski dvor - Adelsbergerhof (današnji Hostel Proteus). 

Sprehod po Soviču traja približno 20 minut, vendar je vse odvisno od hitrosti vašega koraka. 
Ostaline gradu na vrhu Soviča. Foto: Pisarna
Ostaline gradu na vrhu Soviča. Foto: Pisarna
Na vrhu Soviča stojijo ruševine gradu Postojna (Adelsberg), imenovanega tudi Stari grad, vojaški rovi ter čudovita razgledna točka iz katere se vam odpira čudovit razgled na Postojno, na vhod v Postojnsko jamo in Jamski dvorec ter na Nanos.  

Prvi poznani lastniki gradu so bili grofje Andeški v 12. stoletju, sam grad pa je skoraj zagotovo starejšega izvora. Grad Postojna (Adelsberg) je v preteklosti predstavljal sedež obsežnega postojnskega zemljiškega gospostva. Zaradi strateške pozicije je bila njegova pomembna vloga nadzor nad kraškimi prelazi ter obramba ožjega območja v Postojnski kotlini.

Mogočno grajsko stavbo z obzidjem je leta 1511 prizadel močan potres, dokončno pa je njena slava začela upadati po letu 1689, ko jo je zajel uničujoč požar

Danes so od gradu ostale le skromne ruševine, grajsko območje pa je prepredeno z rovi in bunkerji, ki predstavljajo ostanek vojaških spopadov v prejšnjem stoletju.

Oglejte si tudi