Show menu

Sovič z ruševinami gradu Postojna (Adelsberg )

Osnovni podatki

Izhodiščna točka: Majlont ali Čukovca (Postojna)
Nadmorska višina: 677m
Trajanje: 20 min
Zahtevnost: lažja
Pogled na Sovič. Foto: Nejc Konjevič (Video2go).

Opis poti

Sovič se  nahaja nad najstarejšim delom Postojne, ki se imenuje Majlont. Na vrh Soviča boste prišli najhitreje prav skozi Majlont in sicer tako, da za Inštitutom za raziskovanje krasa nadaljujete pot po Vegovi ulici. 

Nanj se lahko odpravite tudi po t. i. Borojevićevi poti, krožni poti, ki poteka med drevesnimi krošnjami. Poimenovana je po generalu avstro-ogrske vojske Svetozaru Borojeviću, ki se je med svojim bivanjem v Postojni (med 1. sv. vojno) vsak dan sprehodil od mestnega središča prek Majlonta čez pobočje Soviča vse do svojega štaba v Grand hotelu Postojnski dvor - Adelsbergerhof (današnji Hostel Proteus). 

Na poti proti vrhu si lahko oddahnete na dveh razglednih ploščadih, od koder se odpira čudovit razgled na mesto Postojna. Sprehod po Soviču traja približno 20 minut, vendar je vse odvisno od hitrosti vašega koraka. 

Razgledna ploščad na Soviču. Foto: Video2go

Ruševine gradu Postojna (Adelsberg)

Na vrhu Soviča stojijo ruševine gradu Postojna (Adelsberg), imenovanega tudi Stari grad, vojaški rovi ter čudovita razgledna točka iz katere se vam odpira čudovit razgled na Postojno, na vhod v Postojnsko jamo in Jamski dvorec ter na Nanos.  

Prvi poznani lastniki gradu so bili grofje Andeški v 12. stoletju, sam grad pa je skoraj zagotovo starejšega izvora. Grad Postojna (Adelsberg) je v preteklosti predstavljal sedež obsežnega postojnskega zemljiškega gospostva. Zaradi strateške pozicije je bila njegova pomembna vloga nadzor nad kraškimi prelazi ter obramba ožjega območja v Postojnski kotlini.
Ostaline gradu. Foto: Boštjan Martinjak
Mogočno grajsko stavbo z obzidjem je leta 1511 prizadel močan potres, dokončno pa je njena slava začela upadati po letu 1689, ko jo je zajel uničujoč požar

Danes so od gradu ostale le skromne ruševine, grajsko območje pa je prepredeno z rovi in bunkerji, ki predstavljajo ostanek vojaških spopadov v prejšnjem stoletju.

Razgledišča na Soviču / Promo video

Oglejte si tudi