Postoj na mestni poti200 let zgodovine mesta Postojna skozi 3 tematske poti.
Park srednje gozdarske in lesarske šole.
Park srednje gozdarske in lesarske šole.
Grand hotel Postojnski dvor (Adelsberghof). Vir: Notranjski muzej Postojna
Grand hotel Postojnski dvor (Adelsberghof). Vir: Notranjski muzej Postojna

Park srednje gozdarske in lesarske šole

V mestnem gozdičku domujeta danes edina gozdarska šola v Sloveniji ter dijaški dom, ki je obenem tudi mladinski hotel. Še do prve svetovne vojne je tu deloval veličastni Grand Hotel Adelsbergerhof, klimatsko letovišče, ki je zlasti v poletnem času gostilo premožnejše obiskovalce Postojnske jame iz različnih koncev sveta. Grand hotel, kot so domačini imenovali hotel, je dal zgraditi Švicar Franc Progler, ki je že imel hotel v Trstu. Za tedanje čase je bil Grand Hotel Adelsbergerhof moderno opremljen, saj so bile gostom na voljo kopalnice s prhami, električna razsvetljava, avtomobilska garaža, ponujal pa je tudi prevoze do železniške postaje in Postojnske jame. Poleg angleškega parka sta bili tu še igrišči za kriket in tenis, gospodarsko poslopje z živino ter zelenjavni vrt za potrebe izborne hotelske restavracije. V času prve svetovne vojne je bilo v hotelu nastanjeno poveljstvo 5. armade avstrijske vojske z generalom Svetozarjem Borojevićem na čelu, ki je branilo frontno črto na reki Soči. Po prvi svetovni vojni je nekdanji hotel postal eno od bivališč družine Windischgrätz, po drugi vojni pa je bil objekt nacionaliziran in nato leta 1980 porušen.


Mali gaj sredi Postojne je nepozabna oaza, v kateri boste občutili preplet različnih konceptov: starodavno in sodobno, vojna in mir, mladost in modrost, natura in kultura.
Nasvet: v barvitih, izvirno zasnovanih skupnih prostorih Mladinskega hotela Proteus se priklopite na medmrežje ali pa se odklopite od vsega in vseh ter preprosto uživajte v mladostnem, a mirnem ambientu.

Postoj na mestni poti