Show menu

Odprta ulica (21.5.-11.6.2021)

Ob petkih dopoldne in sobotah čez dan, med 21. majem in 11. junijem, bo Tržaška cesta zaživela kot Odprta ulica. Napolnil jo bo sproščen smeh otrok, kolesarjev in pešcev. Hrup avtomobilov in sivi oblak izpustov pa se bosta zmanjšala. Odprta ulica prinaša bolj zdravo okolje, miren prostor za sprehod in klepet, priložnost za srečanje po dolgem času. Je prostor brez avtomobilskega prometa, kjer prebivalci mesta doživijo svoj kraj v novi luči, saj lahko varno opazujejo in vidijo vse tisto, kar spregledajo, ko se jim mudi.

Občina Postojna se je uspešno prijavila na vabilo IPoP – Inštituta za politike prostora in bila izbrana med številnimi prijavami slovenskih občin za izvedbo Odprte ulice. Odprta ulica je ukrep za izboljšanje pogojev za pešce in kolesarje in omogoča kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke na življenje, zdravje in gospodarstvo v občini. Omogoča preizkus drugačne prometne ureditve, ki bo pripomogla k oživljanju kraja in spodbujanju lokalnega gospodarstva na nekoč živahni ulici polni ljudi, na kateri danes prevladuje avtomobilski promet. Za Tržaško cesto prihajajo boljši časi, saj jo po prenovi čaka nov, drugačen utrip. Odprta ulica nam bo omogočila, da se bomo lahko po njej mirno sprehodili in skupaj začutili, kakšna je Tržaška po meri pešcev in kolesarjev, že pred prenovo.

Tržaška nekoč in danes

Mnogi se radi spominjajo živahne Tržaške ceste v preteklosti, ki je bila središče dogajanja Postojne, o čemer pričajo še vedno razne zgodovinske hiše. Tržaška cesta tudi pelje do Postojnske jame, zaradi katere pride v naš kraj marsikateri obiskovalec. Z leti je živahnost zamrla, povečala se je prometna obremenjenost ulice. Zdaj na njej prevladuje avtomobilski promet, ki prinaša številne negativne posledice – onesnaženost zraka, hrup, nevarnost za pešce in kolesarje, še posebno za otroke, ki obiskujejo tamkajšnjo osnovno šolo. Na ulici ni prijetno hoditi ali posedeti, to tudi slabo vpliva na lokalno gospodarstvo. Danes tam najdemo številne prazne prostore, nekoč čudovite stavbe pa so danes le še njihova bleda različica.

Za Tržaško prihajajo boljši časi

Kmalu se bo začela prenova Tržaške. Kljub temu, da bo promet na njej še vedno dovoljen (enosmerno in z znižano dovoljeno hitrostjo vožnje), bo na njej bistveno več prostora namenjenega pešcem in kolesarjem. Preden stroji zabrnijo bomo preizkusno večkrat odprli ulico za ljudi in s tem namenom omejili vožnjo avtomobilov (za dostavo in prebivalce bo vseeno možen dostop z avtomobilom). V času Odprte ulice bomo se bo odvijal zanimiv program v povezavi s prenovo Tržaške. Lahko bomo pogledali v njeno preteklost in razmišljali kako lahko njene vsebine še izboljšali.

Kdaj bo Tržaška odprta ulica?

Petek 21. 5. od 7.20 do 14.00  in sobota 22. 5. od 9. do 17.00
Petek 28. 5. od 7.20 do 14.00  in sobota 29. 5. od 9. do 17.00
Petek 4. 6. od 7.20 do 14.00  in sobota 5. 6. od 9. do 17.00
Petek 11. 6. od 7.20 do 14.00 in sobota 12. 6. od 9. do 17.00

 

Starši, spomnite se svoje poti v šolo!

Najverjetneje ste hodili peš, skupaj z vrstniki. Raziskave kažejo, da je še pred 30 leti preko 90 % otrok pri nas hodilo v šolo peš. Danes so jutranji avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo danes peš hodi bistveno manj otrok kot včasih, a ne za to, ker si tega ne bi želeli ampak, ker se njihovim staršem zdi najbolj praktično in varno, če jih do šole zapeljejo. Žal, so za naše otroke najbolj nevarni ravno tisti starši, ki ustvarjajo gnečo z avtomobilom v neposredni okolici šole. To tudi slabo vpliva na stanje okolja, na zdravje otrok in njihovo dobro počutje. Jutranja vožnja prikrajša otroke za potrebno telesno dejavnost in druženje z vrstniki. Tudi otroci bi raje hodili v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kažejo ankete. To pa je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu, naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

Petki dopoldne bodo rezervirani za aktivno pot v šolo. Promet bo namreč omejen od 7.20 ure dalje in v času obeh konic do 14. ure, ko otroci v šolo pridejo in iz nje odidejo. S tem jim bomo omogočili varno pot v šolo. Varno in samostojno pot v šolo bomo omogočili tudi tistim otrokom, ki se ne morejo peš odpraviti od doma. Organizirana bo Poljubi in odpelji točka, kjer bodo starši lahko varno odložili otroke, ki se bodo nato do šole odpravili s Pešbusom.  Del pouka se bo v dogovoru s šolo tudi odvil na ulici.

Ob sobotah bo Tržaška odprta ulica nasmejanih ljudi

Odprta ulica se bo nadaljevala v soboto cel dan. Na njej bo zanimiv in raznolik program. Lahko se boste prijetno sprehodili in hkrati izvedeli več o preteklosti in prihodnosti ulice.

Za več informacij o programu spremljajte spletno stran www.postojna.si in Facebook stran facebook.com/postojna ali pa nas kontaktirajte na novinarsko.sredisce@postojna.si in 05 72 80 739 (Tina Krvina)

V tednu pred začetkom Odprte ulice pa bo na Trgu padlih borcev stojnica, na kateri bomo odgovarjali na vaša vprašanja. Na stojnici bo mogoče prevzeti dovolilnice.

Odprto ulico izvajajo sodelavci Občine Postojna, Zavod Znanje Postojna – Turizem, Društva Prostor in Inštituta za politike prostora, v sodelovanju z osnovno šolo Miroslava Vilharja Postojna.

Pridite naokrog in sodelujte pri ustvarjanju ulice nasmejanih ljudi!

Oglejte si tudi