Show menu

Notranjski muzej Postojna

V Postojni kot svetovni zibelki krasoslovja se nahaja Notranjski muzej Postojna s stalno razstavo Muzej krasa, ki je najbolj celovita razstava o krasu v Evropi. Če ste se v Postojnski jami dodobra nagledali kapnikov, se jih tu lahko še dotaknete. Ste že slišali za srednjeveški zaklad, ki je bil najden v Predjamskem gradu? Naj vam namignemo, da je to pravi kraj, kjer ga lahko poiščete. Zagotovo vas bo navdušila tudi bogata zbirka okostij ledenodobnih živali ter ogled jamskih živali pod mikroskopi.  Razstava je primerna tako za mlajše kot za starejše obiskovalce, za razne skupine, individualne goste, dostop in ogled pa sta prilagojena tudi invalidnim osebam. 
Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc
Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc
Zaklad iz Predjamskega gradu, ki je danes obiskovalcem Notranjskega muzeja Postojna na voljo za ogled, zajema izbrane predmete: kupico, tri kupe, pokal s pokrovom, pokal, čašo z mlinčkom na veter, solnico in dva svečnika. 

Poleg zaklada so obiskovalcem na ogled tudi okostja ledenodobnih živali – jamskega medveda, stepskega bizona ter ostanki jamskega leva, hijene, nosoroga in celo povodnega konja…
 
Razstava vas strokovno in nazorno popelje od nastanka kraške pokrajine do sodobnega življenja na krasu, hkrati predstavlja kraj, kjer se lahko dotaknete kapnikov, si ogledate jamske živali pod mikroskopi in doživite analogni ter interaktivni prikaz 11.693 jam v Sloveniji. 

Kontakt:
Notranjski muzej Postojna
Kolodvorska cesta 3, Postojna
+386 (0)5 721 10 90

Notranjski muzej Postojna je po uspešnem postopku certificiranja leta 2020 kot prvi muzej v Sloveniji pridobil odlikovanje Zeleni ključ / Green Key. 

Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost Muzeja, da v certificiranih obratih spoštuje 13 strogih kriterijev, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE.

Foto galerija Notranjskega muzeja Postojna

Notranjski muzej Postojna - Rjavi medved, foto: Simon Avsec
Notranjski muzej Postojna - Voziček iz Postojnske jame, foto: Simon Avsec
Notranjski muzej Postojna - Interaktivni prikaz slovenskih jam, foto: Simon Avsec
Notranjski muzej Postojna, foto: Simon Avsec
Notranjski muzej Postojna - spoznavanje kamnin, foto: Simon Avsec
NM Postojna - Predjamski zaklad, foto: Simon Avsec
Notranjski muzej Postojna - Stepski bizon, foto: Simon Avsec
NM Postojna - jamski medved, foto: Miha Dolenc

Video galerija Notranjskega muzeja Postojna

Oglejte si tudi