Show menu

Postojnska jama

Postojnska jama je izjemna turistična znamenitost v svetovnem merilu in najbolj obiskana turistična jama v Evropi. S svojimi 24 km rovov, galerij in veličastnih dvoran sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu. Ob obisku si boste lahko ogledali najlepši stalagmit v Postojnski jami, na lastne oči pa se boste prepričali tudi o obstoju zmajevega mladiča – človeške ribice. Ena od posebnosti jame je tudi, da je to edina jama na svetu z dvotirno železnico. Ogled traja uro in pol, vodenje je na voljo v 4 jezikih, avto-vodenje pa v 17.
Vlak v Postojnski jami, foto: Arhiv RRA Zeleni kras
Vlak v Postojnski jami, foto: Arhiv RRA Zeleni kras
Del jame, ki je danes na ogled obiskovalcem, je leta 1818 odkril domačin, jamski vodnik Luka Čeč. Jama velja danes za najbolj obiskano evropsko jamo in hkrati najbolj obiskano turistično znamenitost v Sloveniji. Do danes si je jamo ogledalo že več kot 40 milijonov navdušenih obiskovalcev iz vseh koncev sveta. 

V uro in pol trajajočem ogledu si obiskovalec lahko ogleda 5 km turistično opremljenih rovov. Od tega si jih 3,7 km ogledajo z vlakcem. Za obiskovalce so priporočljiva topla oblačila, saj se temperatura v jami giblje od 8 – 10°C. 

Postojnska jama se ponaša z izjemnimi podzemnimi dvoranami. V eni od njih v božičnem času prirejajo največje žive jaslice v podzemnem svetu. Božično predstavo med kapniki ustvari več kot 500 nastopajočih!

Park Postojnska jama ponovno odpira svoja vrata v sredo, 9. junija 2021!

Park Postojnska jama
Postojnska jama
Jamska cesta 30, 6230 Postojna
+386 (0)5 700 01 00

Kapnik Briljant v Postojnski jami

Kapnik Briljant, Foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Kapnik Briljant, Foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Ali ste vedeli, da velja pet metrov visok kapnik Briljant za najlepši stalagmit v Postojnski jami ter hkrati predstavlja tudi simbol slovenskega krasa?

Stoji na mestu, kjer skozi strop močneje in enakomerno kaplja. Iz vode, ki polzi po oblem temenu kapnika, se stalno in enakomerno odlaga tanka plast sige iz čistega kalcita, zaradi česar ima kapnik tako izredno bel in bleščeč videz. 

Ob pogledu na ta petmetrski dragulj se preprosto morate strinjati, da je vreden svojega imena.

Foto galerija Postojnske jame

Vlak v Plesni dvorani, foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Postojnska jama, foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Postojnska jama, foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Foto: Arhiv RRA Zeleni kras

Video galerija Postojnske jame

Oglejte si tudi