Show menu

Predjamski grad

Mogočen Predjamski grad že več kot 800 let stoji sredi 123 metrov visoke kamnite stene. Vpisan je celo v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu.  Z njim pa je povezana tudi legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskem. Njegovo edinstvenost so opazili tudi v filmski industriji, saj je bil že večkrat prizorišče raznih snemanj. Poleg gradu vam svetujemo ogled jame pod Predjamskim gradom, ki je 2. najdaljša turistična jama v Sloveniji. 
Predjamski grad, foto: Ivan Majc
Predjamski grad, foto: Ivan Majc

Predjamski grad je bil prvič omenjen leta 1274, ko so ga zgradili oglejski opati in mu dali gotsko podobo. Pozneje so ga prezidali novi lastniki iz rodbine Luegg, katerih najznamenitejši predstavnik je Erazem Predjamski. Predjamski grad velja za edini v celoti ohranjen jamski grad v Evropi, ki ponuja s svojo znamenito lego edinstven vpogled v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi, ki so iskali tik ob vhodu v jamo svoje zatočišče. 

Ta mogočna graščina je bila že večkrat prizorišče snemanj številnih dokumentarnih in igranih filmov. Med njimi sta najbolj izpostavljena dokumentarna-resničnostna serija članov Ghost Hunters International ter film Božji oklep (Armor of God) v katerem igra glavno vlogo junak akcijskih filmov Jackie Chan.

V notranjosti gradu si lahko obiskovalci ogledajo prenovljeno sobo glavnega grajskega podstrešja, v kateri so na ogled postavljene številne replike orožja od sulic in helebard, mečev, bojnih kladiv, lokov in samostrelov in oklepov. 


Predjamski zaklad

Ali ste vedeli, da je Predjamski grad vse do leta 1991 več stoletij skrival resnično pravi zaklad? 

Tvorijo ga kupica, tri kupe, pokal s pokrovom, pokal, čaša z mlinčkom na veter, solnice in svečnika. Deset predmetov posvetne rabe je srebrnih, prevlečenih z zlatom in bogato okrašeni z rastlinskimi motivi ter drugo figuraliko. Glede na obliko in slog spadajo v zadnjo četrtino 16. stoletja in na začetek 17. stoletja. Zakladna najdba je obiskovalcem na voljo za ogled v Notranjskem muzeju Postojna.
Predjamski zaklad, foto: Miha Dolenc
Predjamski zaklad, foto: Miha Dolenc
Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc
Notranjski muzej Postojna, foto: Miha Dolenc

Predjamski grad - Foto Galerija

Predjamski grad z vhodom v Jamo pod gradom (levo spodaj), foto: Slavko Polak
Orožarna v Predjamskem gradu, foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.
Topovske krogle, ki naj bi pokončale Erazma Predjamskega, foto: Iztok Medja, Arhiv Postojnska jama d.d.

Predjamski grad - Video Galerija

Oglejte si tudi