Show menu

Grad Snežnik

Grad Snežnik: foto - Tomaž Lauko
Grad Snežnik: foto - Tomaž Lauko
Grad Snežnik: foto - Tomaž Lauko
Grad Snežnik: foto - Tomaž Lauko

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je edinstven muzej bivanjske kulture in eden redkih v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji. 

Prva omemba gospodov Snežniških sega v 13. stoletje. V poznejših stoletjih je bil grad v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg; v 17. stoletju je bil pomembno upravno središče tega dela Notranjske.

Sedanja grajska podoba s predzidjem in stolpi je iz 2. polovice 19. stoletja, potem ko ga je skupaj z obsežnimi gozdovi leta 1853 kupila in kot poletno ter lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. 

Še danes nam sprehod skozi štiri grajske etaže pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz tistega časa.

Prelepi starodavni grad v očarljivi naravi ob izvirski vodi ribnika v vseh letnih časih ponuja čudovit kraj za sprostitev in poučno razvedrilo. 

Grad Snežnik je tudi priljubljena izbira parov za pravljično poroko v čudovitem ambientu grajskih soban in prekrasne naravne kulise. 

Ogled je mogoč z grajskim vodnikom, ki vas pričakuje vsako polno uro v odpiralnem času gradu. 

Na gradu je tudi muzejska trgovina, polna zanimivih spominkov in domačih izdelkov iz Loške doline. 

Več na: www.nms.si

Foto Galerija
Anin Salon; foto: Matija Pavlovec
Egipčanska soba; foto: Matija Pavlovec
Interier; foto: Matija Pavlovec
Poročna soba; foto: Matija Pavlovec