Show menu

Čez praznike brez plastike

Številna podjetja po svetu se bodo letos odrekla uporabi bleščic v božično novoletnih izdelkih. Drobni koščki plastike se namreč lahko sperejo v okolje, škodujejo živalim in zaidejo v prehranjevalno verigo. Ta poteza je del širšega prizadevanja trgovcev na drobno, ki skušajo zmanjšati onesnaževanje s praznično plastiko: Brez bleščic na naših božično novoletnih voščilnicah, zavijalnem papirju ali darilnih vrečkah.

POZOR! Onesnaženje s plastiko naj bi do leta 2040 tehtalo 1,3 milijarde ton.

Po ocenah se vsako leto v oceane pretaka med 4 in 12 milijonov ton plastičnih odpadkov, predvsem skozi reke. Ta plastika se nato razgradi na manjše, strupene koščke, ki jih bitja lahko zaužijejo in jim škodujejo ter jih lahko ubijejo, če jim napolni želodec. Bleščice so namreč "ekološka nevarnost", čigar razgradnja traja sto let.

Ljudje lahko še vedno uživamo v prazničnem času brez bleščic in nesmiselne embalaže, ki prispevajo k valom plastičnega onesnaževanja, ki se vsako leto prelijejo v naše okolje in ogrozijo naše prostoživeče živali.


Kako boste vi letos okrasili voščilnice, darila, svoj dom?

Kako preživeti praznike brez plastike?

Raziskave kažejo, da se lahko v božično novoletnem obdobju odpadki podvojijo, večina pa je plastike iz embalaže.

Na žalost so odpadki iz plastike postali resna svetovna okoljska in zdravstvena težava. Če nam ni všeč ideja planeta, prekritega s plastičnimi odpadki, moramo nujno zmanjšati porabo plastike. Vendar stare navade težko umirajo, zlasti v prazničnem času, ko se navadno prepustimo toku praznične mrzlice.

Vendar nam ni treba čakati, da z novoletnimi  zaobljubami  - zdaj je lažje, kot bi si morda mislili, narediti majhne spremembe, ki bodo zmanjšale praznične odpadke iz plastike in morda celo začeli nekaj prijetnih novih tradicij v družini ali gospodinjstvu.

Tu je naš seznam predlogov, ki vam bodo pomagali spremeniti ta prazničen čas v odlično priložnost, da začnete novo leto brez plastike.

Darila

Najboljša možnost je, da se darilom izognete, jih zmanjšate na minimum ali pa jih vsaj znižate na obvladljivo raven, tako da predlagate skrivnega Božička ali darilo samo za otroke.

Preden obiščete trgovine, pripravite seznam daril, dodeljenih vsaki osebi. Tako se boste izognili impulznim nakupom in namesto tega sprejemali premišljene odločitve.

Poiščite darila s čim manj plastike ali pa raje podarite izkušnjo, vstopnice za prireditve, masažo ali donacijo v dobrodelne namene, v katere prejemnik verjame.

Razmislite o oblikovanju daril za naravno okolje: čebelji hoteli in ptičje hranilnice, tudi sobne rastline so prijeten način za spodbujanje narave. Kjer je mogoče, se izogibajte spletnemu nakupu, da se izognete potratni embalaži.

Zavijanje daril

Ne samo, da kupujemo darila, jih zavijemo v papir in okrasimo s trakovi, pogosto iz sintetičnih materialov. Morda je videti fantastično, a zato ustvari fantastično visok kup odpadkov.

Tukaj je opisano, kako zaviti brez plastike.

Namesto sintetičnih trakov in bleščic uporabite recikliran papir in ga zavežite s tkaninami, bombažem ali konopljino vrvico.

Izberite darila, ki jih sploh ni treba zaviti, na primer zgoraj omenjene izkušnje, vstopnice za prireditve ali dobrodelne donacije.

Pazite se možnosti plastike, označene kot „biološko razgradljive“. Pogosto jih je mogoče razgraditi samo v industrijskih obratih za kompostiranje, ki niso povsod na voljo. Preverite lokalne možnosti recikliranja.

Igrače

Izberite lesene igrače ali igrače na osnovi blaga. Poiščite tudi igrače ali igre, ki otroke učijo o okolju.

Številne družabne igre imajo na ducate plastičnih dodatkov, vendar ne vse. Oglejte si seznam vsebine na artiklu in izberite tiste z manj plastike.

Razmislite tudi o nakupu iz druge roke.

Embalaža

Temu se je daleč najtežje izogniti. Veliko plastičnih predmetov je pakiranih v plastiko. Torej, preprosto ...

Poiščite alternative, ki niso zavite v plastiko. Če ni drugih možnosti, izberite plastiko, ki jo je mogoče lokalno reciklirati, in se izogibajte stiroporu, imenovanem tudi ekspandirani polistiren, ki ga v večini objektov ni mogoče reciklirati. Če kupujete prek spleta, lahko pogosto zahtevate, da so vaši predmeti pakirani brez plastike. Kupujte pri lokalnih umetnikih, ustvarjalcih in ponudnikih, ki vam bodo zagotovo ustregli z okolju prijazno embalažo. S tem boste podprli okolje in vašo lokalno skupnost.

V veselem decembru se veliko dogaja in lažje je preprosto slediti poti najmanjšega odpora in se odločiti, da boste pa v novem letu res očistili svoje početje. Vendar smo prepričani, da se lahko izognemo ujemanju v potrošniških ritualih, ki jih je ustvarila trgovina na drobno.