Show menu

Nasveti - kako lahko sami zmanjšamo odtis?

Ali pogosto razmišljate o svojih žarnicah?

Preprost popravek, ki ga boste lahko pomagali planetu vsak dan, je, da vse luči v hiši preklopite na kompaktne fluorescenčne žarnice. Ena žarnica lahko zmanjša življenjsko do 1300 kg onesnaženja z ogljikovim dioksidom.

Odklopite svoje pripomočke

Če ste nekdo, ki polnilec telefona vedno pusti, da visi s stene, ne izklopi kabelske kabine in pozabi računalnik preklopiti v stanje spanja, se lahko mnogi od vaših tehnoloških vedenj prilagodijo. Še bolje je, da odklopite polnilnike, ko jih ne uporabljate. Popoln izklop vaših pripomočkov ni le dobro za vaše naprave, ampak tudi za planet. Po mnenju ameriškega ministrstva za energijo lahko s sprejetjem teh praks vsako leto prihranite na računu za energijo.

Oglejte si termostat

Eden preprostih načinov za zmanjšanje ogljičnega odtisa vaše družine je, da se preprosto zavedate nastavitev termostata. Ko vas ni doma, poleti nastavite termostat višje in pozimi nižje, da prihranite energijo. Če lahko, programirajte, da se samodejno prilagodi.

Poleti lahko uporabite tudi stropne ventilatorje in zračne ventilatorje, da zmanjšate stroške izmenične napetosti; in uporabite nizkoenergijske grelnike prostora in svežite, da prihranite pri ogrevanju. Pokazalo se je, da so hladnejše temperature dobre za spanje, zato lahko ohranjanje termostatov v zimskem času nizke!

Sušenje oblačil

Sušenje oblačil 'stare šole', je odličen način za zmanjšanje vašega osebnega ogljičnega odtisa. Razmislite o tem, da oblačila obesite na zraku, namesto da jih vržete v sušilnik. Po podatkih Svetovne organizacije za prostoživeče živali, poraba enega sušenja v stroju, porabi kar 5x več električne energije kot pranje - kar ustreza vklopu 225 žarnic na uro.

Leti manj

Preden rezervirate naslednji let, boste morda želeli razmisliti o ogromnih količinah ogljika, ki jih letala puščajo za seboj. Trgovinsko letalstvo je odgovorno za približno dva odstotka svetovnega števila ogljikovega dioksida, ki ga letno povzročimo s potovanji. Namesto tega razmislite o okolju prijaznejših možnostih, kot so avtobusi ali vlaki, ali poskusite dopustovati bližje domu. Če želite zmanjšati poslovna potovanja, poskusite uporabiti videokonference za pomembna srečanja.


Tiskanje ali digitalno, bodite pozorni pri branju novic

Ljudje že od začetka revolucije digitalnih medijih razpravljajo o okoljskih stroških spremljanja novic na spletu in branja tiskanega papirja. Časopisi po eni izmed študij povzročajo približno njihovo težo pri emisijah ogljika. Po drugi strani pa, da brskanje po spletu troši energijo, katere količina se razlikuje glede na napravo, ki jo uporabljate. Kadar gre za spremljanje novic, je treba upoštevati najboljšo politiko. Če ste naročeni na tiskalni papir, ne pozabite reciklirati. Če so spletne novice vaš najljubši medij, za večino časa brskanja izberite izklopljen prenosni računalnik ali e-bralnik, ne pa vtično napravo.

Odpravite ali zmanjšajte porabo mesa

Izločitev ali vsaj zmanjšanje porabe mesa je dejansko najboljša stvar, ki jo lahko storite v boju proti podnebnim spremembam. Glede na poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe, svetovna živinorejska industrija proizvede več emisij toplogrednih plinov kot vsi avtomobili, letala, vlaki in ladje skupaj. Emisije iz živine, večinoma iz gojenja krav in ovc, pa tudi gnoja, ki ga proizvajajo, trenutno predstavljajo skoraj 15 odstotkov svetovnih emisij; medtem ko samo goveje in mlečno mleko predstavljata 65 odstotkov vseh emisij živine. Poleg tega je za proizvodnjo kilograma govejega mesa potrebno 5000 litrov vode.


Kupite lokalno hrano

Radi jeste jagode skozi celo leto? To je super, vendar je verjetno, da jih v našem okolju ne gojijo pozimi. Nakup hrane, ki je sezonsko in pridelana lokalno, lahko drastično zmanjša emisije ogljika v vozilih, ki se uporabljajo za prevoz vaših zimskih jagod po državi. Po podatkih inštituta Worldwatch hrana med kmetijo in supermarketom v svetovnem povprečju prevozi 2400 km. Stavimo, da lahko najdete živila, pridelana bližje vašem domu, če jih poskusite najti.


Vračajte v okolje - Posadite drevo

Ta klasičen način vračanja v okolje je eden najučinkovitejših načinov, kako lahko zmanjšate svoj ogljični odtis. Drevesa ob porabi ogljikovega dioksida zagotavljajo senco in kisik. Po podatkih Urban Forestry Network vsako posamezno drevo vsako leto absorbira 13 kg ogljikovega dioksida. Ko dozorijo drevesa, se bo ta znesek letno povzpel do 48 kg.

Samo eno 10-letno drevo sprosti dovolj kisika v zrak, da lahko podpre dva človeka.

Pridružite se okoljski organizaciji

Eden najboljših načinov za zmanjšanje emisij ogljika je tudi pridružitev okoljski organizaciji v kateri se boste naučili vsega, kar morate vedeti o okolju, ogljičnem odtisu in načinih, kako ga zmanjšati.

Obstaja veliko načinov, kako skrčiti svoj ogljični odtis. Ti bodo neposredno vplivali na zdravje planeta, pa tudi na vaše in denarnico. Imeti "bolj zeleno" življenje ni samo koristno, ampak tudi zelo izpolnjuje. Če želite resnično živeti to življenje in se iz prve roke spoznati, kako ne le zmanjšati, ampak narediti nekaj, da ga obrnete; potem vas vabimo, da se pridružite našim pobudam, podprete naše dogodke. Zagotavljamo vam, da boste imeli čas svojega življenja in veliko prispevali k temu, da bo naš planet boljši kraj za vas in vse.

Kako si izračunam ogljični odtis?

Svoj izračun CO2 odtisa lahko naredi tudi vsak posameznik in s tem ugotovi kakšni so njegovi letni izpusti. Vsak Slovenec letno v povprečju izpusti 10 ton CO2, meja pri kateri bi bil izpust vzdržen za planet pa znaša približno 2 toni. Posamezniki si lahko izračunajo svoj ogljični odtis na spletni strani www.umanotera.org ter ugotovijo, kako lahko zmanjšajo svoj vpliv na okolje. Večino izpustov na ravni posameznikov in tudi organizacij predstavljajo prevozi, tja do 2/3 vseh.

Oglejte si tudi