Hotel Ribno je tudi uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Po intenzivnem
dvoletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno
zbiranje, jim je uspelo doseči 92 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer je
presežena meja za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.
Na tej poti so hotel in zaposlene
spremljali Ekologi
brez meja, ki so skrbniki naziva v Sloveniji, in njihovo
partnersko podjetje Hotel
Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe
uvedlo že v več kot 20 italijanskih hotelov. Ta pot pa je zahtevala veliko več
kot zgolj izpolnjevanje obrazcev. Brez zavzetosti vodstva in zaposlenih, ki so
odpadke večkrat lastnoročno tehtali in pregledovali, pridobitev naziva ne bi
bila mogoča. Ključne so torej spremembe v celotni politiki delovanja, najbolj
pa so zagotovo vidni ukrepi, kot na primer koši za ločeno zbiranje na hodnikih
in ponudba živil brez embalaže.
“Tako kot mogoče mi danes pozitivno
‘štrlimo ven’ kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven
štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo
oni izstopali v negativnem pogledu,” prejem
naziva komentira direktor Hotela Ribno, Matija Blažič. Na zero waste pot so
stopili zato, ker je to prav in k temu spodbujajo tudi ostale turistične
deležnike v zero
waste občini Bled, kjer kar 70 % vseh odpadkov letno proizvedejo
turisti.
Da ima turizem lahko tudi negativni vpliv
na okolje, aktivno opozarjajo tudi v Društvu Ekologi brez meja,
nacionalni Zero
Waste organizaciji za Slovenijo, kjer so pred leti koncept
pričeli vpeljevati tudi v turizem. ” Odločitev za pot k zmanjšanju
odpadkov zahteva razumevanje, da je to nujno, in pogum, da se na poti vztraja.
Trud je poplačan z motiviranimi sodelavci, višjo kakovostjo storitve in
prepoznavnostjo hotela ali prireditve kot okoljsko odgovorne,” poudarja
Urša Zgojznik, predsednica društva.
Ekologi brez meja že od začetka tesno
sodelujejo z italijanskim podjetjem Hotele Rifiuti Zero, ki je sprožilo
spremembe na področju razumevanja odpadkov v italijanskem turizmu: ” Skupnost se lahko zahvali Hotelu Ribno in ljudem, ki postavljajo
nove mejnike v razumevanju, kaj je kvaliteta bivanja in povezanost z naravo. Hoteli
niso pri tem nobena izjema,” je delaj Antonino Esposito.
Prve zero waste korake slovenskih hotelov
podpira tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in
tehnologijo, Eva Štravs Podlogar: ” V strategiji slovenskega
turizma je zapisano, da je Slovenija zelena, aktivna in zdrava država za 5
zvezdična doživetja. Danes smo bili priča udejanjanju teh 5 zvezdic.”
Hotel Ribno je tako postal zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.
INTERVJU Z DIREKTORJEM PRVEGA SLOVENSKEGA ZERO WASTE HOTELA
VIDEO: PRVI SLOVENSKI HOTEL BREZ ODPADKOV