Show menu

Predlogi-Kako poskrbeti za trajnostni razvoj in zmanjšati okoljski odtis

Najpomembnejša področja, kjer namestitvena dejavnost vpliva na okolje so poraba vode, energije in odpadki. Podjetja lahko z okoljskim in družbeno odgovornim ravnanjem povečajo svoj ugled in dosežejo pozitivne ekonomske učinke. 

Pozitivni učinki so vidni v:

-         doseganju konkurenčne prednosti,

-         povečanju lojalnih strank,

-         večjemu zadovoljstvu in manjši fluktuaciji zaposlenih,

-         povečanem ugledu v javnosti,

-         skladnem poslovanju z zakonodajo,

-         obvladovanju tveganj.

Vendar je najpomembnejše zvišati raven odgovornosti do družbe in okolja. Delovati trajnostno pomeni tudi odgovorno. Odgovoren odnos do okolja upošteva vrednote, kot so zmernost, obzirnost, varčevanje, spoštovanje. Le tako bomo lahko ohranili naravne vire in pustili zdravo okolje tudi za naše potomce.

Prestopiti na bolj trajnostni način življenja ni nobena »umetnost«, saj lahko z nekaj preprostimi koraki pomembno pripomoremo k ohranitvi našega okolja. Znanje in ozaveščenost sta lahko naši največji konkurenčni prednosti.

Predlogi

Delamo po načelu ZMANJŠAJ, PONOVNO UPORABI, RECIKLIRAJ ( Reduce, Reuse, Recycle) – kupujemo premišljeno in izbiramo izdelke z manj embalaže ali okolju bolj prijazne embalaže, nekatere odpadke lahko ponovno uporabimo, kot so biološki odpadki – kompost, steklene posode za shranjevanje,… Ostale odpadke recikliramo in razvrščamo v za to namenjene smetnjake oz. jih poskusimo uporabiti ponovno.

Zmanjšanje porabe vode in elektrike– Poskrbimo, da voda ne pušča, zapiramo vodo. Goste prijazno nagovarjamo z napisi, obešankami, da med umivanjem zob zapirajo vodo ali uporabijo lonček; da se odločijo za menjavo posteljnine po 2 ali 3 nočitvah, da brisače uporabijo večkrat, ..

Za zmanjšanje porabe električne energije poskrbimo tako, da za seboj ugašamo luči, računalnik in ostale naprave izključimo iz elektrike ob neuporabi (mobilne polnilce, računalnike, televizijo,..). Tudi tu goste nagovarjamo z napisi, obešankami, da raje kot dvigalo, grejo peš po stopnicah, da ugašajo luči; da jim pijačo postreže prijazno osebje v restavraciji in ne v sobnem mini baru,…V poletnih mesecih za ohladitev ni potrebno imeti vklopljene klimatske naprave skozi ves dan. Ko prostor ohladimo, lahko klimatsko napravo izklopimo. Enako velja za gretje v zimskem letnem času.

Kupujemo LOKALNO – večina hrane, ki jo zaužijemo oziroma kupimo v trgovinah prihaja iz krajev, ki so oddaljeni največ npr. 30 km. Kupujmo sadje in zelenjavo na lokalni tržnici ali na bližnji kmetiji. Tudi preostale izdelke poskušajmo kupiti lokalno in s tem podpreti lokalna podjetja. Vključite se v projekt Zelena nabavna veriga.

Vrt – če imate kaj prostora okoli hotela, apartmaja, hiše, uredite vrt in zelenjavo pridelajte sami. Uporabljajte naravna gnojilo in čim manj pesticidov in škropiv. V kolikor imate balkon lahko tudi tega uporabite kot urbani vrt. Zalivajte z deževnico, da prihranite s porabo vode.

Naravna kozmetika in čistila– hotelska kozmetika, katere proizvajalci so večje multinacionalke dokazano vsebujejo nekatere kemikalije idr. Tako šamponi na primer vsebujejo natrijev klorid, sintetični vonj in barvo itd. Enako velja za čistila, ki vsebujejo ogromno število kemikalij. Danes je na trgu ogromno proizvajalcev, ki so specializirani za naravne kozmetične izdelke in čistila. Naravna čistila in kozmetiko lahko izdelamo tudi sami ali kupimo od lokalnih dobaviteljev.

Donacija dobrodelnim organizacijam– vsak izmed nas se je kdaj znašel v osebni krizi. V svojem okolju poiščite dobrodelno organizacijo, ki ima po vašem mnenju dober namen in občasno donirajte denar ali pa jim namenite svoj čas in izkušnje.

Prevoz – za svoj prevoz raje kot osebni avto izberemo javni prevoz ali kolo. V kolikor smo primorani izbrati osebni avtomobil, s seboj vzemite osebe, ki potujejo v enako smer in s tem zmanjšajmo število avtomobilov na cesti. Lahko tudi razmišljate o nakupu službenega električnega vozila.

Investicija v prihodnost – so investicije, katere so prvotno morda med dražjimi, vendar dolgoročno gledano bolj ugodne in okolju prijaznejše. Torej pri nakupu avtomobila razmišljajte o nakupu električnega ali hibridnega avtomobila. Pri gradnji objekta pretehtajte možnost postavitve sončnih celic. Za žarnice izberite LED osvetljavo ali CFL žarnice.

Povabite goste k sodelovanju  goste lahko spodbujate k uporabi stopnic in k odkrivanju mesta peš ali s kolesom; gostom, ki pridejo z vlakom ali električnim avtom lahko ponudite določen popust pri vaših storitvah.

Sodelujte v organizaciji različnih dogodkov ( srečanja, predavanja, delavnice, koncerti, …) in podprite lokalno dogajanje in kulturo;

Pri strateškem načrtovanju poiščite dobavitelje in partnerje, ki upoštevajo okoljske smernice.

Prekličite prejemanje reklamnih katalogov– vsi prejemamo ogromno reklamnih oglasov natisnjenih na papir zgolj, da jih enkrat prelistamo. Zato prekličite pošiljanje le teh in si jih oglejte na spletnih straneh ponudnikov.

Branje in izobraževanje – splet nam danes omogoča dostop do ogromno informacij. Uporabite to sebi v prid, poiščite kakšno dobro internetno stran, prebirajte bloge ali si oglejte video vsebine na temo trajnostnega razvoja.

Razmislite o brezpapirnem poslovanju – Z uvajanjem naprednih poslovnih rešitev za delo z dokumenti in podatki namreč podjetja lahko v celoti izkoristijo potencial zaposlenih, izboljšajo njihovo produktivnost in predvsem prihranijo veliko časa. Nekaj napotkov in nasvetov smo za vas zbrali v rubriki Pot v brezpapirno poslovanje.


Pridružite se okoljski organizaciji

Eden najboljših načinov za zmanjšanje emisij ogljika je pridružitev okoljski organizaciji v kateri se boste naučili vsega, kar morate vedeti o okolju, ogljičnem odtisu in načinih, kako ga zmanjšati.

Kako si izračunam ogljični odtis? Svoj izračun CO2 odtisa lahko naredi tudi vsak posameznik in s tem ugotovi kakšni so njegovi letni izpusti. Vsak Slovenec letno v povprečju izpusti 10 ton CO2, meja pri kateri bi bil izpust vzdržen za planet pa znaša približno 2 toni. Posamezniki si lahko izračunajo svoj ogljični odtis na spletni strani www.umanotera.org ter ugotovijo, kako lahko zmanjšajo svoj vpliv na okolje. Večino izpustov na ravni posameznikov in tudi organizacij predstavljajo prevozi, tja do 2/3 vseh.