Evropski zeleni dogovor določa, kako doseči, da bo Evropa do
leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina.
V njem je predstavljena nova, trajnostna
in vključujoča strategija za rast, katere cilji so spodbuditi gospodarstvo,
izboljšati zdravje in kakovost življenja ljudi ter poskrbeti za naravo.
Strategija „od vil do vilic“ je v središču zelenega dogovora. Ta strategija
celovito obravnava izzive trajnostnih prehranskih sistemov, ob čemer priznava
neločljive povezave med zdravimi ljudmi, zdravimi družbami in zdravim planetom.
Je tudi osrednji del agende Komisije za doseganje ciljev Združenih narodov za
trajnostni razvoj. Vsi državljani in nosilci dejavnosti v vseh vrednostnih
verigah, tako po EU kot drugod, bi morali imeti koristi od pravičnega prehoda,
zlasti ob upoštevanju pandemije COVID-19 in upada gospodarske rasti. Prehod na
trajnostni prehranski sistem lahko prinese okoljske, zdravstvene, socialne in
gospodarske koristi ter zagotovi, da bomo z okrevanjem po krizi stopili na
trajnostno pot. Za uspešno okrevanje in prehod je bistvena zagotovitev
trajnostnega preživetja primarnih proizvajalcev, ki še vedno zaostajajo po
prihodkih.
Pandemija COVID-19 je poudarila pomen
zanesljivega in odpornega prehranskega sistema, ki deluje v vseh okoliščinah in
je državljanom zmožen zagotoviti dostop do zadostne količine cenovno dostopne
hrane. Prav tako nas je pandemija opomnila na medsebojno povezanost našega
zdravja, ekosistemov, dobavnih verig, vzorcev potrošnje in meja zmogljivosti
planeta. Jasno je, da moramo storiti veliko več za svoje zdravje in zdravje
planeta. Vse pogostejši pojavi suš, poplav, gozdnih požarov in novih škodljivih
organizmov nas nenehno opozarjajo, da je naš prehranski sistem ogrožen ter mora
postati bolj trajnosten in odporen.
Evropski zeleni dogovor določa:
- zagotavljanje trajnostne proizvodnje
hrane,
- zagotavljanje prehranske varnosti,
- spodbujanje trajnostne porabe hrane,
trgovine na debelo, trgovine na drobno, gostinstva in živilsko-storitvenih
praks,
- spodbujanje trajnostne porabe hrane
ter omogočanje prehoda na zdrave in trajnostne načine prehranjevanja,
- zmanjšanje izgub hrane in količin
odpadne hrane,
- preprečevanje goljufij s hrano vzdolž
verige preskrbe s hrano.
|
Evropski zeleni dogovor je priložnost,
da svoj prehranski sistem uskladimo s potrebami planeta ter se pozitivno
odzovemo na želje Evropejcev po zdravi, pravični in okolju prijazni hrani. Cilj
te strategije je zagotoviti, da bo prehranski sistem EU svetovni standard za
trajnost. Za prehod na trajnostne prehranske sisteme bo potreben skupen
pristop, ki bo vključeval javne organe na vseh ravneh upravljanja (vključno z
mesti, podeželskimi in obalnimi skupnostmi), akterje iz zasebnega sektorja po
vsej prehranski vrednostni verigi, nevladne organizacije, socialne partnerje,
akademike in državljane.
Povzeto po: Strategija »od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju
prijazen prehranski sistem – Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu,
Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in odboru regij; 20.5.2020.