Show menu

Poziv k oblikovanju in javni objavi lastne trajnostne politike/zaveze

Trajnostna politika v podjetjih

Mnoga podjetja so pripravila svojo trajnostno politiko/zavezo, da bi pokazala, kako opravljajo svojo vlogo pri tem, da trajnostno poslovanje postane glavna naloga v njihovi organizaciji.Takšno poslovanje v turizmu v zadnjih letih predstavlja tudi konkurenčno prednost. Na spletni strani podjetij lahko vidite trajnostno politiko ali pa organizacija preprosto navede, da jo ima. Kakor koli že, sestavljanje trajnostne politike je dobro orodje in vam ne bo le pomagalo, da se osredotočite na to, kar lahko naredite, da bo vaše podjetje bolj "zeleno", ampak lahko analizirate kako je bilo vaše podjetje v preteklosti potratno.

Trajnost je zmožnost pravičnega zadovoljevanja življenjskih potreb človeka v sedanjosti, ne da bi pri tem ogrožali sposobnost prihodnjih generacij, da zadovoljijo lastne potrebe z ohranjanjem in varovanjem ekosistemov in naravnih virov območja. Koncept trajnosti opisuje stanje v katerem je človeška uporaba naravnih virov, ki so potrebni za nadaljevanje življenja, v ravnovesju z naravo in njenimi sposobnimi, da jih obnovi.


Tu je nekaj korakov s katerimi lahko začnete postopek oblikovanja lastne trajnostne poltike

-   Oglejte si postopke v vaši organizaciji in poiščite načine, kako jih je mogoče vključiti v trajnostne prakse

-   Oglejte si npr.sobo  (hotel, hostel, kmetija,..) in poiščite načine kako lahko odpravite potratnost pri uporabi vode, električne energije, uporabe sanitarnih, kozmetičnih  izdelkov, …

-    Preverite kako vaši zaposleni vsak dan prihajajo na delo


Primeri trajnostnih ukrepov v pisarni:

-         Reciklirajte čim več odpadnih snovi

-         Izogibajte se uporabi papirja in tiskanja kadarkoli je to mogoče. Npr. pošiljanje računov in ponudb po e-pošti

-         Podarite ali reciklirajte opremo, ki jo podjetje ne uporablja več. Npr. podarite predmete, kot so računalniki in tiskalniki, ki jih ne uporabljamo več društvom, dobrodelnim organizacijam, ljudem v stiski,.

-         Naj bo raba energije nizka: uporabite žarnice z nizko porabo energije in zagotavljate, da se računalniki, tiskalniki in ostale naprave po delu izključijo.

-         Če je mogoče, ponovno uporabite odpadni papir (s tiskalnika) in uporabite prazno stran za opombe itd.

-         Nakupujte izdelke iz recikliranega papirja: papirnate brisače, papir za tiskalnike

-         Nakupujte izdelke z manjšim vplivom na okolje: okolju varna mila in detergenti.

-         Uporabite prevoz z majhnim vplivom za potovanja na delo in z dela ter potovanja za podjetja : javni prevoz, kolesa, .

-         Izognite se nepotrebnemu potovanju z uporabo tehnologije in komunicirajte preko video in avdio konference, telefona in e-pošte.

 

Ko združite vse svoje ideje in se odločite, da so "izvedljive", lahko napišete svojo trajnostno politiko. Ne pozabite, da mora biti preprosta in lahko razumljiva. Zato se

dogovorite z zaposlenimi in napišite svojo trajnostno politiko. Omogočite si ogled na svojem delovnem področju in / ali na svojem spletnem mestu in prevetrite vsaj enkrat na leto, da bi našli nove načine za zmanjšanje ogljičnega odtisa vašega podjetja. 

Dobro za okolje je dobro za vaše podjetje!