Projekt
Zelene nabavne verige povezuje lokalne pridelovalce hrane z restavracijami in hoteli ter
na krožnike prinaša kakovostne, lokalne,
okusne in okolju prijazne sestavine. Z omogočanjem preproste in organizirane
nabave lokalno ali regionalno pridelanih živil po ugodnih cenah doprinaša k
bogastvu kulinarične ponudbe v mestu, s skrajševanjem oskrbovalnih verig spodbuja
trajnostni razvoj, hkrati pa prispeva k rasti lokalnega
gospodarstva.
Povečujemo delež lokalno pridelane hrane v vzgojno-izobraževalnih
institucijah
V Občini
Postojna se zavedamo pomena lokalno pridelane hrane pri pripravi obrokov,
bodisi v javnih zavodih (šole,
vrtci, domovi za ostarele …) bodisi v
gostinskih lokalih in hotelih.
Lokalne
kmetije ponujajo svoje pridelke in izdelke na domačem pragu in na
tržnicah, redkejši pa so tisti, ki vzpostavijo
trgovske poti z javnimi zavodi zato smo si zadali nalogo, da povečamo delež lokalno pridelane hrane v
obrokih, ki jih mladini nudijo vzgojno-izobraževalne institucije v njenem
območju in šole ter vrtce povezala z lokalnimi pridelovalci.
Zelena prehranska
veriga sloni na kratkih preskrbovalnih verigah, preprečuje izgube hrane in
zmanjšuje količino odpadne hrane. Uporablja embalažo, ki je v največji možni
meri del krožnega gospodarstva in je okolju prijazna. Odvečna hrana gre v dobrodelne
namene in ne v odpad.
Osrednji
cilj projekta Zelene nabavne
verige, ki ga bomo izvajali skupaj z RRA Zeleni kras, je hotelirjem in
restavracijam v naši regiji ponuditi možnost preproste, organizirane nabave lokalno
– kadar to ni mogoče, pa regionalno pridelanih živil po ugodnih cenah.
Primer prakse iz turizma
Zajtrk
je obrok, ki ga ponujajo različni hoteli in restavracije in je lahko sestavljen iz jedi, ki izhajajo iz
zelenih nabavnih verig po načelu »iz lokalne njive na lokalno mizo, do gosta.«
Ponudnikom zajtrka so na voljo lokalna živila iz
naslednjih skupin jedi, ki so primerne tudi brunche:
- Suhe mesnine
- Mlečni izdelki
- Poljski pridelki
- Pekarski izdelki
- Sladice ( lokalna
posebnost – npr. Jakobova torta)
- Meso
- Jajca
- Med
|
Izbor jedi v okviru zajtrka je raznovrsten. Jedi so
lahko sodobne ali tradicionalne, lahko so kreativno nadgrajene ali takšne, kot
so jih kuhale naše babice. Pomembno je le, da so na mizo pripotovale iz
Postojne z okolico oz. regije kot del zelenih nabavnih verig.
Izbor jedi se sezonsko spreminja, dopolnjuje in
prilagaja letnim časom in izbiri svežih sestavin.
V
okviru projekta bomo tudi organizirali Borzo lokalnih živil, na kateri si v
obliki kratkih sestankov lokalni pridelovalci z gostinci, hotelirji, predstavniki
osnovnih šol in vrtcev ter drugih javnih zavodov iz naše regije, izmenjajo
informacije o ponudbi lokalno pridelanih živil in povpraševanja po njej.
Kratke nabavne verige oziroma uporaba
lokalnih sestavin v kulinariki imajo številne pozitivne učinke: zmanjšanje
pritiska na okolje, saj zaradi krajšega transporta znižujemo ogljični odtis in
izpuste toplogrednih plinov, podpora slovenskih kmetov in lokalnih
pridelovalcev, podpora kmetijske panoge in utrjevanje lokalne samooskrbe,
prispevek k razvoju lokalnega okolja, ohranjanje genske raznolikosti, prispevek
k ohranjanju podeželja in skrb za skladen regionalni razvoj ter ustvarjanje
novih delovnih mest.
Uporabne povezave:
PRIROČNIK ZELENE NABAVNE VERIGE
EVROPSKI ZELENI DOGOVOR: STRATEGIJA OD VIL DO VILIC