Show menu

Igrajmo se skupaj

Trajnost je ena tistih besed, ki je šele pred kratkim vstopila v naš vsakdanji besednjak, a vendar se pri mnogih od nas (malih, mladih in mladih po srcu) premalokrat spomnimo zabavnih in hkrati poučnih iger in aktivnosti, s katerimi pripomoremo k boljšemu okolju.

Vse, kar moramo storiti, je razmisliti in stopiti ''ven'' iz svojih okvirjev, si zapisati nekaj idej in že smo vpeljali trajnost v naš vsakdanjik.

Za vas smo pripravili nekaj predlogov trajnostnih zabavnih iger, s katerimi si lahko krajšate čas, razmislite o enostavnih okolju prijaznih gestah in jih posredujete tudi najmlajšim.

Zmajčkov 31-dnevni izziv

Namig: koledar natisni na recikliran papir ali ponovno uporabi list papirja, ki ga ne potrebuješ več.
Namig: koledar natisni na recikliran papir ali ponovno uporabi list papirja, ki ga ne potrebuješ več.

V naši enoti turizma se zavedamo, da biti okolju prijazen ni vedno lahka naloga. Vsi smo se že spraševali: Kje naj začnem? Kako lahko pomagam? 

Zato, da bo vaš začetek lažji in da boste v bitko proti onesnaževanju stopili pripravljeni, smo za pomoč prosili tistega, ki je pred davnimi časi, ko še ni bilo plastičnih slamic vseh barv ali avtomobilov vseh velikosti,  brezskrbno raziskoval gozdove, se kopal in spuščal po reki Pivki in užival na čistem zraku postojnske kotline. Zdaj pa ves ta hrup in odpadki ogrožajo tudi njegov dom in vodo, ki jo pije. O kom govorimo? O zmajčku iz Postojnske jame, ki je žalosten in potrebuje našo pomoč.

Ste pripravljeni pomagati zmajčku in postati njegov in naš EKO heroj? Kaj morate storiti?

Naj vas zmajček vodi skozi 31 dni izzivov in zanimivih nalog, s katerimi boste pomagali našemu zmajčku, da bo njegov dom spet čist in varen. S tem pa boste pomagali tudi svojemu domu, našemu kraju, našemu planetu!  

Natisni zmajčkov mesečni koledar TUKAJ, prilepi ga na steno, vrata ali hladilnik in ko uspešno opraviš dnevni izziv v kvadratek nariši veeeelikega smeškota. Ko opraviš vseh 31 izzivov, nam pošlji risbico ali opis kako si premagoval izzive in skupaj z zmajčkom te bomo nagradili za ves opravljen trud in tvojo skrb.

Kaj praviš? Sprejmeš izziv?

Izziv je primeren za tiste mlade po duši in mlade po rojstnem datumu. Zakaj pa ga ne bi izvedli skupinsko? Ali družinsko? Mogoče v celotnem razredu? Če vam uspe, lahko tudi dvakrat ali še večkrat na leto!

Škratek Vodko

''Nhče ne ve, od kod je prišel, s severa ali juga, iz tal ali neba. Veter je malce potihnil, še sonce je presenečeno zamežikalo, ko je izza skale pokukal zašiljen klobuček, pod katerim so se skrivala rdeča lička in privihan nosek. To malo bitje, nič večje do palca na roki, si je v modrih hlačah in rdeči jopici, s palico v roki utiralo pot med kamni vseh oblik. Ko je prisopihal na plano, bi vsak poznavalec čarobnih zgodb rekel, to pa je škrat. In ne bi se zmotil. Bil je Vodko, škrat, ki je imel prav posebno nalogo.''

Škrat Vodko najmlajše EKO heroje opominja na skrbno ravnanje s pitno vodo. V podjetju Kovod Postojna, d. o. o. so ga ustvarili z namenom zgodnjega ozaveščanja najmlajše populacije, saj tudi odrasli posamezniki v vsakdanjem življenju nič kolikokrat pozabimo, kako dragocen vir je voda.

Vodko je za vas pripravil številne igrice, pobarvanke, labirinte in križanke, skozi katere vas bo vodil in na koncu tudi nagradil!

Klikni TUKAJ za Vodkov zabavni kotiček. Naj se igra začne 3, 4, ZDAJ!

Spomin reciklaže

Pred vami je priljubljena igra Spomin – ločevanje odpadkov je zabavno, vendar tokrat v malce drugačni obliki.

V podjetju PUBLIKUS, d.o.o. so pripravili posebno izdajo, kjer ne iščejo enakih parov, ampak ena ploščica v paru predstavlja posodo oziroma način oddaje odpadka, druga pa odpadek, ki ga odlagamo v določeno posodo oziroma oddamo v na primer zbirni center.
Na primer: v modro posodo gre časopis.

Če hočete izvedeti, kateri odpadki še sodijo v določeno skupino odpadkov, pobrskajte po Abecedniku odpadkov.

Za direkten skok do igre Spomin klikni TUKAJ.

Preizkusite svoje znanje v ločevanju odpadkov! Najbolj zabavno je, če igro igrate v dvoje.

Oglejte si tudi