Show menu

Zelena ustvarjalnica

Dobrodošli v naši Zeleni ustvarjalnici!

Ni vam treba oblikovati učnih načrtov ali kupovati priročnikov, da bi svoje otroke naučili stvari, kot je skrb za okolje. Včasih je najbolj učinkovito, da naredite nekaj sami, s svojimi rokami in materialom, ki ga imate takoj pri roki.

Za vas smo poiskali nekaj idej za DIY projekte, s katerimi boste svoj dom naredili bolj trajnosten, prihranili denar in oživili svojo ustvarjalno žilico. Dodana vrednost DIY izdelkov je ta, da ga lahko zmanjšate, ponovno uporabite in reciklirate. Tako ostane okolju prijazen.

Tu je nekaj načinov, kako trajnostno vključiti v vsakodnevno igro in ustvariti trajnostne dekoracije za dom.

Komaj že čakamo, da vidimo vaše umetnine! Pošljite nam jih na ticgalerija@zavod-znanje.si.

Čez praznike brez plastike

Ljudje lahko še vedno uživamo v prazničnem času brez bleščic in nesmiselne embalaže, ki prispevajo k valom plastičnega onesnaževanja, ki se vsako leto prelijejo v naše okolje in ogrozijo naše prostoživeče živali.

Kako boste vi letos okrasili voščilnice, darila, svoj dom?

Za vas smo zbrali nekaj idej in smernic, kako lahko čas obdarovanja in praznično ustvarjanje nardimo okolju prijazno.

Številna podjetja po svetu se bodo letos odrekla uporabi bleščic v božičnih izdelkih. Drobni koščki plastike se namreč lahko sperejo v okolje, škodujejo živalim in zaidejo v prehranjevalno verigo. Ta poteza je del širšega prizadevanja trgovcev na drobno, ki skušajo zmanjšati onesnaževanje s praznično plastiko.

Brez bleščic na naših božičnih voščilnicah, zavijalnem papirju ali darilnih vrečkah.

POZOR! Onesnaženje s plastiko naj bi do leta 2040 tehtalo 1,3 milijarde ton.

Po ocenah se vsako leto v oceane pretaka med 4 in 12 milijonov ton plastičnih odpadkov, predvsem skozi reke. Ta plastika se nato razgradi na manjše, strupene koščke, ki jih bitja lahko zaužijejo in jim škodujejo ter jih lahko ubijejo, če jim napolni želodec. Bleščice so namreč "ekološka nevarnost", ki "traja sto let, da se razgradijo", ko pridejo v reke in oceane.

Kako si privoščiti božič brez plastike

Raziskave kažejo, da se lahko v božičnem obdobju odpadki podvojijo, večina pa je plastike iz embalaže in embalaže. Britanci na primer vsako leto preletijo več kot 40 milijonov zvitkov (večinoma plastičnih) lepilnih trakov in uporabijo dovolj ovojnega papirja, da lahko devetkrat obidejo Ekvator.

Na žalost so odpadki iz plastike postali resna svetovna okoljska in zdravstvena težava. Če nam ni všeč ideja planeta, prekritega s plastičnimi odpadki, moramo nujno zmanjšati porabo plastike. Vendar stare navade težko umirajo, zlasti v prazničnem času, ko se navadno prepustimo in se prepustimo. Običajno se ljudje zadržijo do novega leta, da bi naredili pozitivne spremembe. Vendar vam ni treba čakati - zdaj je lažje, kot bi si morda mislili, narediti majhne spremembe, ki bodo zmanjšale vaše počitniške odpadke iz plastike in morda celo začele nekaj prijetnih novih tradicij v družini ali gospodinjstvu.

Tu je naš seznam predlogov, ki vam bodo pomagali spremeniti ta prazničen čas v odlično priložnost, da začnete novo leto brez plastike.

Darila

Najboljša možnost je, da se darilom izognete, jih zmanjšate na minimum ali pa jih vsaj znižate na obvladljivo raven, tako da predlagate skrivnega Božička ali darilo samo za otroke. Preden obiščete trgovine, pripravite seznam daril, dodeljenih vsaki osebi. Tako se boste izognili impulznim nakupom in namesto tega sprejemali premišljene odločitve. Poiščite darila s čim manj plastike ali pa raje podarite izkušnjo, vstopnice za prireditve, masažo ali donacijo v dobrodelne namene, v katere prejemnik verjame. Razmislite o oblikovanju daril za naravno okolje: čebelji hoteli in ptičje hranilnice, tudi sobne rastline so prijeten način za spodbujanje narave. Kjer je mogoče, se izogibajte spletnemu nakupu, da se izognete potratni embalaži.

 

Zavijanje daril

Ne samo, da kupujemo darila, jih zavijemo v papir in okrasimo s trakovi, pogosto iz sintetičnih materialov. Morda je videti fantastično, a zato ustvari fantastično visok kup odpadkov. Tukaj je opisano, kako v slog zaviti brez plastike. Namesto sintetičnih trakov in bleščic uporabite recikliran papir in ga zavežite s tkaninami, bombažem ali konopljino vrvico. Izberite darila, ki jih sploh ni treba zaviti, na primer zgoraj omenjene izkušnje, vstopnice za prireditve ali dobrodelne donacije. Pazite se možnosti plastike, označene kot „biološko razgradljive“. Pogosto jih je mogoče razgraditi samo v industrijskih obratih za kompostiranje, ki niso povsod na voljo. Preverite lokalne možnosti recikliranja.

Igrače

Izberite lesene igrače ali igrače na osnovi blaga. Poiščite tudi igrače ali igre, ki otroke učijo o okolju. Številne družabne igre imajo na ducate plastičnih dodatkov, vendar ne vseh. Oglejte si seznam vsebine in izberite tiste z manj plastike. Morda bi se bilo težko držati stran od Lego ali drugih znanih blagovnih znamk plastičnih igrač. V tem primeru razmislite o nakupu iz druge roke ali pridružitvi knjižnici igrač.

 

Embalaža

Temu se je daleč najtežje izogniti. Veliko plastičnih predmetov je pakiranih v plastiko, vključno z večino naše hrane. Torej, preprosto ...

Zavrnite ga: poiščite alternative, ki niso zavite v plastiko. Če ni drugih možnosti, izberite plastiko, ki jo je mogoče lokalno reciklirati, in se izogibajte stiroporu, imenovanem tudi ekspandirani polistiren, ki ga v večini objektov ni mogoče reciklirati.

Če kupujete prek spleta, lahko pogosto zahtevate, da so vaši predmeti pakirani brez plastike.

 

Na božič se veliko dogaja in lažje je preprosto slediti poti najmanjšega odpora in se odločiti, da boste v novem letu očistili svoje početje. Vendar se lahko izognete ujemanju v potrošniških ritualih, ki jih je ustvarila trgovina na drobno.

Jesenska dekoracija

Čar, ki ga ima jesenska narava, lahko prinesemo tudi v naše domove: vinsko rdeči, zlato rumeni in rozkasti listi, posušena drevesna skorja, kostanjeve oblekice, odpadli storži in še sveže vejice zimzelenih varuhov gozdov.

Po vse to se lahko odpravimo v bližnji gozd, ki je še posebej čaroben, ko ga obsije toplo jesensko sonce.

Domače in barvno vzdušje bo popestrilo dom, pa še trajnostno bo!

Ustvarjanje z jesenskim listjem

Jesensko listje je primerno za ustvarjanje. Iz njega lahko naredite čudovite dekoracije, slike, umetnine,...

TUKAJ najdete nekaj idej, kako lahko nabrano listje vseh čudovitih jesenskih barv uporabite in iz njega nekaj naredite.

Naj vam bodo v navdih izdelki Mreže gozdnih vrtcev, združenja 138 izobraževalnih ustanov iz Slovenije in zamejstva, ki v svoj program vključujejo tudi gozdno pedagogiko.

V Mreži spodbujajo kreativnost, inovativnost, radovednost, sodelovanje in odličnost. Njihovo poslanstvo je, da pot v gozd, do bližnjega potoka ali travnika postane in ostane del življenja otrok in tudi nas samih.

Čajne vrečke

Čaj je že dolgo del vsakdanjega življenja in obredov po vsem svetu. Mnogi to vsakdanje opravilo cenijo in dojemajo kot način upočasnitve v hitrem tempu, ki ga ima današnje življenje, vzeti si trenutek zase in uživati v miru.

Če ste lahko svoj mojster mešanja različnih čajnih začimb in okusov, ustvarjate svoje mešanice sadnega in zeliščnega čaja, zakaj bi se tu ustavili? Bodite še sam svoj mojster pri ustvarjanju lastnih čajnih vrečk za večkratno uporabo.

Čajne vrečke, ki jih kupimo v trgovini, zavržemo takoj po uporabi. Tako pa lahko čajne okuse mešate v edinstvene čajne vrečke. In to večkrat! 

Postopek izdelave najdete TUKAJ. Izbiro blaga in potiska pa prepuščamo vaši kreativi.

Čistilne tablete za pomivalni stroj

Edino hujše od praznjenja pomivalnega stroja je izpraznitev umazane posode iz njega, ki jo je treba še ročno oprati, saj vam je zmanjkalo čistilnih tablet ali praška.

Naredite svoje! So vedno povsem naravna čistila in običajno delujejo enako dobro kot kupljena.

Potrebujete: pralno sodo, boraks, epsomsko sol, kisa (lahko tudi limonin sok), eterično olje.

Postopek izdelave najdete TUKAJ.Sadilniki iz pločevink

Uporabite svoje prazne pločevinke za gojenje rastlin. S tem projektom ne samo, da se lahko pogovorite o ponovni uporabi materialov, ampak poskrbite za zabavo z umazanimi rokami.

V nove lončke lahko posadite zelišča, rože, začimbe, kaktuse ali okrasno zelenje. Z le nekaj domišljije lahko naredite kar celo družino smešnih recikliranih sadilnikov iz pločevink!

Vse kar potrebujete je nekaj praznih pločevink, zemljo, rastlino, lepilo, dekorativni papir in dodatke po želji. Najboljše je uporabiti pločevinke za hrano, saj imajo v notranjosti prevleko, ki preprečuje rjavenje.

Sadilnike lahko tudi obesite.

Postopek izdelave najdete TUKAJ.

Peresnice brez šivanja

Še ena odlična uporaba za izrabljene plastične steklenice za vodo: naredite komplet priročnih prozornih peresnic za organizacijo pisalne mize ali igralnice.

Odrežite dva spodnja dela plastenke približno istega premera da ustvarite dve polovici ohišja, nato pa s pištolo za vroče lepljenje pritrdite pisane zadrge kot zapiralo. Konca sta lahko različne dolžine, vendar vedno prej izmerite, da bo peresnica dovolj velika za svinčnike, kemike, flomastre, za tisto, kar boste vanjo spravili.  

Otroci lahko peresnico okrasijo z barvami, nanjo dodajo nalepke, napišejo svoje ime ali celo pobarvajo.

Postopek izdelave najdete TUKAJ.

Oglejte si tudi