Show menu

Zeleni bralni kotiček

Medtem ko spremljamo kako se vsako leto številne države spopadajo s podnebnimi nesrečami, se starši razumljivo ukvarjajo z vzgojo otrok, ki skrbijo za okolje. Obstaja veliko načinov, kako otroke naučiti skrbeti za planet, en preprost, a močan pristop je skozi knjige.

Nešteto otroških knjig ponuja prijazna sporočila o naravi, recikliranju, okoljskem aktivizmu in še več. Naša enota spodbuja in bo v prihodnje spodbujala tako male kot velike občane k branju knjig, ki vsebujejo teme ohranjanja okolja.

Vabimo vas , da skupaj praznujemo pozitivno moč knjige in zgodb, vseh vrst zgodb, ki pripovedujejo kaj vse tvegamo, da izgubimo na našem čudovitem planetu - in kaj lahko sami naredimo, da to ublažimo ali preprečimo. Z vami bomo vsak mesec delili predloge otroških in mladinskih knjig, ki so spodbudile k razmišljanju že številne bralke in bralce.

Na začetku vam predstavljamo mlado jelko in Nano, človeško ribico. Obe knjigi si lahko izposodite v knjižnici Bena Zupančiča v Postojni in kupite v našem TIC-u Galerija.

Jasna Šebjanič Pupis: Nana, človeška ribica

Pravljica mladega bralca oziroma poslušalca seznani s podzemnim svetom Postojnske jame in njegovo največjo prebivalko, človeško ribico, ki jo med drugim ogroža onesnaževanje voda. 

Vdor onesnažene vode v jamo namreč pokonča skoraj ves zarod, tako da prikupna človeška ribica Nana odraste sama, brez bratov in sester. Kratkočasi se z raziskovanjem po jezercu, najbolj pogreša družbo, zato se razveseli, ko začne mama ponovno odlagati jajčeca. V pričakovanju naraščaja, kmalu postane jezerce pretesno za vse. 

Eko pravljica je poučna, saj mladega bralca oziroma poslušalca seznani s podzemnim svetom Postojnske jame in njegovo največjo prebivalko, človeško ribico. 

Pravljica je namenjena otrokom v predšolskem obdobju in obdobju prvega triletja, ko berejo že sami. Na zadnjih straneh ima tudi poučne igre in naloge.

Špela Habič: Leseno srce mlade jelke

Pravljica pripoveduje o resničnem dogodku, potovanju najdaljšega jambora, ki je kadarkoli potoval po jamborni cesti skozi Postojnsko kotlino v Trst. 

Pripoved se začne v gozdu notranje dežele. Mlada jelka nekega dne sliši ptičke govoriti o širnem morju, lepi ladji in zanimivih krajih. 

Goreče si želi, da bi to nekega dne mogla videti. Ostala drevesa se ji posmehujejo. Ampak, če si nečesa res močno želimo in se za to močno potrudimo, se nam želja lahko uresniči – tako, kot se je mladi jelki.

Zelo veseli bomo vaših risbic ali zapisov, kako bi vi pomagali mladi jelki ali človeški ribici.

Vabimo vas, da nam jih pošljete na naslo ticgalerija@zavod-znanje.si, mi pa bomo poskrbeli za lepe nagrade.


Za vas smo pripravili tudi mesečni seznam predlogov 4-ih poučnih knjigic, ki s svojimi zgodbami in EKO heroji navdušujejo vso slovensko mladino. Vse si lahko izposodite tudi v Postojnski mestni knjižnici. 


SEZNAM PREDLOGOV EKO KNJIGIC:

 1. G. ŠKOBALJ: ZEMLJA JE DOBILA VROČINO
 2. T. KOKALJ: CVETKOVA GMAJNICA
 3. A. KERMAUNER: JUHUHU, PA ENA GNILA PLASTENKA
 4. M. PODGORŠEK: EKO ZMAJČEK

E-KNJIGE

Zaradi izrednih razmer in omejitev za zajezitev širitve novega koronavirusa (COVID-19), so se knjižnice v naši regiji kot tudi celotni Sloveniji, zaprle.

Za vas smo našli nekaj povezav, kjer lahko prosto dostopate do e-knjig in pravljic. Seznamu smo dodali tudi povezave do Youtube videov, kjer lahko pravljice tudi poslušate.

Večina jih je v slovenskem jeziku, nekatere so tudi v angleškem jeziku ampak nič za to. Za pomoč prosi brata, sestro ali starše, da ti pomagajo pri razumevanju. Mogoče se pa še kaj novega naučiš! 

Vabljeni k branju.
 • Biblos Beletrina - izposoja in nakup e-knjig za vse člane knjižnic, ki so del Biblos mreže (tudi Postojnska): KLIKNI TUKAJ
 • Mladinska knjiga - izposoja in nakup e-knjig na spletnem portalu za vse registrirane uporabnike: KLIKNI TUKAJ 
 • E-pravljice.si - brezplačne pravljice: KLIKNI TUKAJ 
 • Project Gutenberg - neposreden dostop do klasičnih besedil v elektronski obliki, ki so jim stvarne avtorske pravice že potekle, večinoma v angleškem jeziku: KLIKNI TUKAJ
 • OxfordOWL - brezplačne knjige za najmlajše v angleščini: KLIKNI TUKAJ
 • Pravljični kanal - audio posnetki pravljic v slovenščini: KLIKNI TUKAJ
 • Story Time Family - audio posnetki pravljic v angleščini: KLIKNI TUKAJ

Oglejte si tudi