Show menu

Turistična sezona še ni končana, mi pa že razmišljamo o prihodnjih

Turistično informacijska centra (TIC) Postojna, 4. 9. 2017
Foto: Arhiv Občine Postojna
Foto: Arhiv Občine Postojna

Sezona je že krepko v drugi polovici in sedaj se lahko z gotovostjo trdi, da bo ta nadpovprečna. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v občini Postojna letos do konca junija ustvarjenih 32.991 nočitev, kar je kar za 63,9 odstotka več kot v istem obdobju lani. Podoben trend povečanega obiska beležijo tudi drugod v Sloveniji in širše v regiji. Ponudniki turističnih storitev in drugi delavci v turizmu v občini Postojna so z dosedanjim potekom sezone zadovoljni, med drugim tudi zato, ker je bilo letošnjim obiskovalcem na voljo tudi nekaj izboljšav in novosti.

Turistično informacijska centra (TIC-a) sta bila v višku sezone odprta vse dni s podaljšanim urnikom delovanja, kar se je izkazalo za pozitivno, saj je obisk obeh centrov (TIC Postojna in TIC Galerija) v prvi polovici leta 2017 povečal za 229 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Hkrati je TIC Galerija pri knjižnici Bena Zupančiča dobil nadvse pomembno nadgraditev - postal je predstavitveno-prodajno središče umetniško-obrtnih izdelkov lokalnih ustvarjalcev in s tem pravi naslov za vse iskalce izvirnega oblikovanja. Tam najdete tudi celotno kolekcijo novih turističnih spominkov s Postojnskega.

Odlikujejo jih izvirni, sodobno interpretirani motivi človeške ribice, Predjamskega gradu, Erazma Predjamskega in zmaja iz Postojnske jame. Prepoznavna motivika, ki je na voljo na majicah, zvezkih, razglednicah in drugih priročnih spominkih, je delo priznane slovenske ilustratorke Polone Pačnik in oblikovalke Darje Klančar. Izdelke je moč videti in kupiti tudi v informacijski točki društva Kašča v Predjami in v Notranjskem muzeju Postojna.

Ljubitelji kolesarjenja, tako domačini kot obiskovalci, so to sezono lahko prišli na svoj račun, saj so glavne kolesarske poti znova v celoti označene. Kdor še ne ve: tri najbolj priljubljene kolesarske »žile«, ki vodijo skozi občino Postojna, so Junior (označena s številko 1), Jamska (označena s številko 2) in Grajska (označena s številko 3). Na vseh treh so bile zamenjane poškodovane in nadomeščene manjkajoče usmerjevalne table, tako da je danes več kot 100 kilometrov poti znova nared za slikovito in ravno prav razgibano kolesarsko vožnjo.

Obiskovalce ob prihodu pričaka tudi nov turistični vodič po občini Postojna, ki v šestih jezikih na strukturiran, a zanimiv način predstavlja glavne turistične znamenitosti, destinacije in ideje za doživetja ter ponuja pregledne informacije o nastanitvah in drugi ponudbi. Za tiste, ki jih podrobneje zanima Postojna kot mesto, se po njej lahko sprehodijo s knjižico Postoj na mestni poti, ki je na voljo v štirih jezikih. Seveda pa je sprehod veliko bolj doživet ob vodstvu specializiranega turističnega vodnika, za katerega se je moč dogovoriti v enem od turistično-informativnih centrov. Od tam pa obiskovalce od letos napotijo tudi na vse bolj priljubljeno opazovanje medvedov ali na treking po domačih gozdovih – Po lovčevih poteh in Po poteh rjavega medveda.

Potekajo pa tudi druge aktivnosti, ki bodo v kratkem dopolnile turistično ponudbo na Postojnskem in njeno podobo: v pripravi je nov spletni portal z informacijami za turiste, v povezavi z drugimi občinami bodo označene dodatne kolesarske poti, sooblikuje in podpira se zanimive turistične produkte zasebnih ponudnikov. Sredi priprav je tudi strategija turističnega razvoja v občini za naslednje obdobje. Za oblikovanje smeri razvoja turizma na Postojnskem so vabljeni vsi, ki se s turizmom ukvarjajo, in vsi drugi, ki se zavedajo pomena te panoge, da se s svojim mnenjem in predlogi pridružijo na septembrskih delavnicah.