Show menu

OB SVETOVNEM DNEVU TURIZMA

Postojna, 27. 9. 2019
Dogodek vsako leto poteka 27. septembra pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in predstavlja edinstveno priložnost za povečanje zavedanja o turizmu, ki lahko prispeva k trajnostnemu razvoju. Zavod Znanje in Občina Postojna posvečamo veliko pozornosti tematiki skozi celo leto. Trajnostni razvoj turizma, ustvarjanje novih delovnih mest, izobraževanje kadra so med našimi prioritetnimi nalogami.

Kakšni so pa rezultati glede obiska v prvi polovici leta v naši občini ?

Tudi letos v občini Postojna beležimo rast obiska gostov. V prvih 6 mesecih je tako Postojno uradno obiskalo 19 % več kot lani. Tudi število nočitev se je povečalo za 12%. Število domačih gostov se je v primerjavi z letom 2018 zmanjšalo za 15 %, obisk tujih gostov pa se je povečal za 23%. Največ je bilo gostov iz Evropskih držav (Italija, Nemčija, Španija, Francija), za katerimi pa ne zaostajajo gostje iz Azije (Južna Koreja, Japonska, Kitajska) in Severne in Južne Amerike (ZDA, Kanada, Mehika, Brazilija, Argentina).

V naših turistično-informacijskih centrih smo v letošnjem letu zabeležili izredno veliko povpraševanja po kolesarskih in pohodniških poteh, namreč skozi regijo potekata tudi znameniti Via Dinarica in Via Alpina, pokrajina pa po mnenju izkušenih kolesarjev, ponuja možnosti za razvoj najboljših kolesarskih poti v Evropi.

Prav tako ne smemo pozabiti, da živimo na kraških tleh, kjer so gostje, poleg osrednje naravne znamenitosti Postojnske jame, prepoznali posebnosti in lepote Križne in Planinske jame, naravnih krajinskih parkov, kraških polj, presihajočih jezer,.. Opazovanje medveda in pohodi v gozdnatih Javornikih so postali eden pomembnejših turističnih produktov. Vezni člen med vsemi znamenitostmi je vsekakor gastronomija in številni kulturni dogodki, ki jih je resnično v izobilju.

Presenečeni predvsem pa navdušeni nad ponudbo, gostje v naši destinaciji ostajajo dlje kot predvideno. Vsem zaposlenim v turizmu čestitke ob svetovnem dnevu turizma. Preživite ga čim bolj zeleno!