Show menu

Kar je bila včeraj pomanjkljivost, je lahko jutri prednost

8. 4. 2020

Na virtualnem srečanju Programskega sveta RDO Postojnska jama-Zeleni kras, ki je bilo v ponedeljek, 6.aprila 2020, smo predstavniki občin Primorsko-notranjske regije, turističnega gospodarstva, nevladnih organizacij, lokalnih turističnih vodnikov in turističnih agencij ter večjih turističnih ponudnikov v regiji), razpravljali o trenutni situaciji v regiji. Glavna tema srečanja je bila kako nadaljevati v turizmu po koncu krize, nastavitev prioritet in trženjskega programa ter kako ublažiti posledice na turistično gospodarstvo.

Težko je predvideti kaj bodo prinesli prihodnji meseci, zagotovo pa bodo letos turizem in vsi deležniki hudo prizadeti zaradi izpada prihodkov. V naši destinaciji smo priča upadu 80% povpraševanj in rezervacij, ki pa bo posledično zaradi gospodarske krize, lahko še višja.

Modeli turizma se bodo zagotovo spremenili. Pričakovati je trend spremembe potovanj; več bo kratkih izletov in iskanj novih doživetij tudi izven sezone. Ob sprostitvi državnih ukrepov, bodo predvidoma najprej začeli potovati slovenski turisti in tuji z bližnjih turističnih trgov, ki bodo za svoja potovanja in izlete iskali manj poznane lokacije v Sloveniji.

Vsi pa smo si enotni, da kar je bila včeraj pomanjkljivost, je lahko jutri prednost. 'Pomanjkljivost' naše destinacije Zeleni kras, ki je bila primarno izletniška destinacija, se sedaj lahko izkaže za veliko prednost. Bogati smo z neokrnjeno naravo v kateri se lahko izletniki, pohodniki, kolesarji, ljubitelji narave »izgubijo« po vaških kolovozih, gozdovih in predstavlja zagotovo prednost za vse izletnike v prihodnje, ki se bodo izogibali množic in množičnega turizma.

Zato bomo v prihodnje izvedli koordinirane promocijske kampanje, s katerimi bomo Zeleni kras predstavili kot izjemno naravno okolje, kjer je zaradi redke poseljenosti in divje narave, preživljanje prostega časa v naravi z aktivnostmi varno za družine in vse, ki bi radi zapustili mestna okolja.

Na srečanju so bili tudi podani predlogi kako pomagati turističnemu gospodarstvu, tako na lokalni kot državni ravni.

V kolikor imate tudi vi kot predstavniki turističnega gospodarstva dodatne predloge za aktivnosti in ukrepe, ki bi jih lahko kot regija posredovali državnim organom, nam te lahko sporočite na info@zelenikras.si.

Čeprav smo si fizično daleč, si bodimo blizu. Vse dobro!