Show menu

Fotonatečaj »Postojnske zgodbe v fotografijah«

2. 6. 2020
Putikova štirna. Foto: Matej Blatnik
Putikova štirna. Foto: Matej Blatnik
Skozi stoletja so se ljudje v naših krajih zbirali okrog ognja, na vaških trgih, ob obrokih in pripovedovali svoje zgodbe. Prav ta druženja so bila bistvena pri oblikovanju naše kulture in skupnosti.

V novejšem času se je umetnost pripovedovanja zgodb izgubila med poplavo medijev in tehnologij, vendar se je tudi zgodba spremenila. Danes živimo v času, v katerem številne zgodbe pripovedujejo tudi fotografije. Prenašajo zgodbe tistim, ki jih gledajo.

Postojna je poleg čudovitih naravnih znamenitosti ter zanimivih ljudi, tudi kraj mističnih zgodb in skrivnostnih legend.

Vabimo vse, domačine in obiskovalce naše destinacije, da v svoj  objektiv ujamejo svoje zgodbe, vse tiste skrite kotičke, naravne in kulturne znamenitosti, ki so vam še posebej pri srcu in bi jih radi pokazali še drugim.

Ni omejitev glede motivov vaših zgodb, le to, da mora biti zgodba, oziroma motiv fotografije, posnet v občini Postojna.
Nanos. Foto: Tomaž Penko
Nanos. Foto: Tomaž Penko
Sovič v luninem siju. Foto: Cyril Mayaud
Sovič v luninem siju. Foto: Cyril Mayaud
Sveta trojica. Foto: Matej Blatnik
Sveta trojica. Foto: Matej Blatnik
Planinsko polje. Foto: Aleš Komovec
Planinsko polje. Foto: Aleš Komovec

Organizator

Zavod Znanje Postojna, OE Notranjski muzej Postojna in OE Turizem Postojna

Fotografije

Fotografije morajo biti v formatu JPG/JPEG, ležeče in najmanj 2MB, 2000 pikslov po daljši stranici, v resoluciji najmanj 300 dpi. Lahko so barvne ali črno-bele.

Vse fotografije in prijavnico ter soglasje za uporabo fotografij pošljite istočasno, preko WeTransferja (https://wetransfer.com/) na naslov ticgalerija@zavod-znanje.si.

Vsaka fotografija, ki jo pošiljate, mora biti opremljena z naslovom ter imenom in priimkom avtorja ter s spremnim besedilom, ki vsebuje opis motiva na fotografiji in lokacijo posnetka. Spremno besedilo naj bo dolgo največ 600 znakov s presledki.


Prijavnica

Avtor mora čitljivo izpolniti priloženo prijavnico, jo fotografirati ali skenirati in poslati skupaj s fotografijami. Označitve fotografij na prijavnici se morajo ujemati z označitvami fotografij v imenih datotek.

Priloga 1: prijavnica

Priloga 2: izjava o avtorstvu

Informacije o poteku razstave (razpisni pogoji, prijavnica, obvestilo o izboru) bodo sproti objavljene na povezavi: http://www.visit-postojna.si/si/fotonatecaj

Splošna pravila sodelovanja

Na natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski ali poklicni fotografi iz Slovenije ali tujine, razen članov žirije, članov organizacijskega odbora natečaja in njihovih družinskih članov. Na natečaju lahko vsak sodeluje z največ tremi fotografijami, ki predhodno še niso bile objavljene.


Žirija

·       Dr. Cyril Mayaud: hidrogeolog, zaposlen na SAZU, jamar in ljubitelj fotografije 

·       Tina Poljšak, strokovni vodja OE Notranjski muzej Postojna

·       Petra Režek, ljubiteljica fotografije, glasbe in likovne umetnosti

Nagrade in razstava

Žirija bo izmed vseh prispelih fotografij, ki ustrezajo pogojem sodelovanja, izbrala 31 fotografij. Razstavljene bodo na velikih panojih (150 x 200 cm) na Titovem trgu v središču Postojne – razstava na prostem, v trajanju od 22.9.2020 do predvidoma konca leta 2020.

Poleg tega se bo 31 izbranih fotografij natisnilo na razglednice.Koledar:

·       Začetek natečaja: 1.6.2020

·       Rok za oddajo fotografij: 30.8.2020

·       Ocenjevanje: od 31.8.2020 – 03.09.2020

·       Objava rezultatov in obveščanje udeležencev o izboru: 04.09.2020

·       Otvoritev razstave na prostem (Titov trg, Postojna): 22.09.2020

*V primeru slabega vremena si organizator pridržuje pravico prestavitve datuma otvoritve razstave, ki bo na ogled predvidoma do konca leta 2020.