Show menu

Blog 2: Naravni biser

13. 8. 2020

Dragi izletniki, dobrodošli na našem blogu! V ekipi prijateljev smo se odločili, da vam tokrat predstavimo naravni biser, ki je od Postojne oddaljen le dobrih 10 km. Na sončno nedeljo smo se odločili, da se odpravimo na pobeg senčni del narave. Izbrali smo bližnji krajinski park.

Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem, ki jo je izoblikovala reka Rak. Dolina s površino 110 ha je zavarovana od leta 1949. Dovoljen je ogled znamenitosti in miren oddih v naravi.

Do parka smo se tokrat odpravili z avtomobilom, ki smo ga pustili v bližini informativne table, pri kateri se začnejo razkrivati čudeži narave. Do samega parka se lahko seveda odpravite tudi s kolesi, saj je pot lepo urejena. S parkiranjem nismo imeli težav, saj lahko svoje jeklene konjičke pustite na različnih parkirnih odsekih med potjo. Kljub temu, da smo vsi iz naše ekipe že bili v Rakovem Škocjanu, smo se tokrat odločili, da bomo prehodili celotno naravoslovno učno pot, ki nas popelje do vseh znamenitosti parka. Izlet smo tako začeli tik ob informativni tabli, čez nekaj metrov pa smo že opazili prve oznake, ki so nas popeljale do prvih znamenitosti.

Med potjo smo opazili veliko enakih oznak, saj lahko do znamenitosti dostopamo po različnih poteh. Najbolje je, da na hitro ocenite izgled in urejenost poti, saj so nekatere nekoliko strme, v poletnem času pa tudi nekoliko zaraščene.
Najprej smo se ustavili in si ogledali cerkev sv. Kancijana, po kateri je dolina tudi dobila ime Škocjan. Čeprav je danes cerkev porušena in je moč videti samo njene ostanke, pa te še vedno prikazujejo zanimivo estetiko gradnje.

Pot smo nadaljevali do Velikega naravnega mostu, ki predstavlja ostanek porušenega jamskega stropa. Ob našem obisku pod mostom vode ni bilo, zato smo si lahko ogledali tudi drugo stran in se skozenj vrnili nazaj. Po travniku tik ob reki Rak smo se vrnili nazaj na makadamsko cesto in se odpravili do jame Tkalca.
Obiskovalci se lahko spustimo v jamo, vendar je potrebna previdnost, saj so stopnice strme in nekoliko spolzke. Po ljudski legendi se je v jami skrival tkalec, ki je tkal ob nedeljah. In koga je motil? Čarovnice, palčke in druga pravljična bitja, ki so prebivala v jami. Ker jih je tako zelo motil, so ga te začarale v kamen, ki danes izgleda kot kapnik

Na tabli tik ob spustu v jamo nas poleg legende pričaka tudi napis »Pazi torej, kaj počneš v jami ob nedeljah!« Obiskali smo jo ravno na nedeljo, zato smo si jo malo za šalo in malo zares ogledali previdno in po tiho ter se vrnili nazaj. 

Po nekaj kilometrih hoje smo prispeli do hotela Rakov Škocjan, ki se nahaja v osrčju parka. V njihovem gostišču smo si v prijetni senci na terasi privoščili pijačo. Hotel ima trinajst sob, restavracijo, dobro kuhinjo, bar in wellness center. Poskrbljeno je tudi za otroke, saj je ob hotelu kotiček, namenjen igri.
Tkalca jama, Foto: Aleš Petrič
Po krajšem premoru smo se spustili po poti poleg hotela in prišli do lesenega mostička. V objektiv smo ulovili nekaj fotografij in že nadaljevali proti Zelškim jamam. Reka Rak priteče na dan na vzhodnem robu doline iz Zelških jam in prinaša vodo iz Cerkniškega jezera. Ob njenem “izviru” se dvigajo visoke stene nekdanje jame, katere strop se je udrl, ostal pa je navdušujoč Mali naravni most. Učna pot nas pripelje na vrh mostu. Če nam voda dopušča, se lahko spustimo do vhoda v jame.
Mali naravni most, Foto: Aleš Petrič
Zelške jame, Foto: Aleš Petrič
Med potjo smo uživali v petju ptic, občudovali leteče metulje, ugledali pa smo tudi veverico. Poleg glavnih znamenitosti pa opazimo tudi različne cvetlice, mogočna drevesa in neokrnjeno naravo

Naš dan v naravi se je s potjo po makadamski cesti proti avtomobilu končal. Obisk Rakovega Škocjana je primeren za vse, ki obožujete naravo. Primeren je tako za starejše kot tudi za družine z otroki, saj poti niso prezahtevne, v veliki meri pa jih lahko premostite tudi z avtomobili. Na izlet lahko s seboj pripeljete tudi svoje štirinožne prijatelje. Park lahko obiščete v vseh letnih časih, če pa se boste odpravili v toplih dneh, vam priporočam, da seboj vzamete hladno pijačo in malico ter zaščito za sonce, klope in komarje.

Na izletu smo uživali, vas pa spodbujamo, da si vzamete čas in tudi sami obiščete park. Ne bo vam žal! 

Se beremo prihodnjič!