Show menu

Blog 3: Od polja do jame

7. 9. 2020

Drage izletnice in izletniki!

Raziskovanje naše regije smo tokrat preselili v kraj, ki na edinstven način v svoja prostranstva vabi športnike, rekreativce, ljubitelje narave in nasploh vse, ki si želijo odmik od vsakdanjika.

Naša dogodivščina se je začel s prihodom v Hotel Center. Hotel je bil v celoti prenovljen leta 2018, nahaja pa se le 10 min hoje od znamenite Postojnske jame. Poleg čudovitih sob in prijaznega osebja je to pravo mesto za popoln oddih, saj leži v mirnem okolju, hkrati pa nas le nekaj metrov loči do središča mesta.

Hotel Center

Naš dan je bil namenjen raziskovanju Postojne, zvečer pa smo se udeležili dogajanja na trgu. Če imate srečo, boste ravno v času vašega obiska lahko obiskali poletno dogajanje na trgu, si ogledali kakšen dogodek ali tradicionalno prireditev in s tem začutili utrip mesta.

Drugi dan našega izleta smo namenili obisku bližnje Planine. V dopoldanskih urah smo se s kolesi odpravili na pot. Po 10 kilometrih je bil čas za naš prvi postanek pri Planinskem polju, ki velja za klasičen primer kraškega polja in je zadnje tovrstno polje v porečju Ljubljanice. Po njem si utira pot reka Unica. Obiščemo ga lahko v vseh letnih časih, ker ponuja različne možnosti, kako preživeti prosti čas: od sprehodov, teka, jahanja, kolesarjenja pa do drsanja v zimskem času. Med vožnjo s kolesom smo na travnikih opazili številne ptice, metulje in travniške rastline.

Posebnost: Ali ste vedeli, da lahko najdete na enem samem kraškem polju več vrst metuljev kot v celotni Veliki Britaniji?

Planinsko polje. Foto: Aleš Komovec

Kolesarjenje okrog polja smo nadaljevali do Gradu Hošperk (Haasberg). Ruševine nekdanjega baročnega dvorca se dvigajo nad sotesko reke Unice na južnem delu Planinskega polja. V času 2. svetovne vojne je bil žal v celoti požgan. Še vedno pa pogled na grad pričara občutek, da je ravno to bila nekoč ena najbolj reprezentativnih grajskih stavb na Slovenskem.

Grad Hošperk (Haasberg). Foto: Denis Komen

Po krajšem ogledu smo se odpravili čez cesto, kjer nas je za vrati čakal stari hlev. Z zidovi obdano magično travnato dvorišče je danes namenjeno prireditvam na prostem. V "grajski štali", kot ji pravijo, prirejajo poleti razstave, koncerte in delavnice. 

Društvo Škratovka Haasberg je s kulturnimi prireditvami znanilec novega življenja gradu, saj otrokom pripovedujejo različne zgodbe o dolini škratov, ki so vedno nagajivi. Ogledali smo si tudi manjšo etnološko zbirko z različnimi predmeti, ki so jih našli na tej lokaciji.

Grajska štala. Foto: Denis Komen
Končan zanimiv obisk nas je opomnil, da je čas za obisk okrepčevalnice Demšar, kjer smo si privoščili kosilo. Ko smo si nabrali novih moči, smo se s kolesi spustili do Ravbarjevega stolpa.

Stolp je ostanek srednjeveškega Malega gradu, ki je ime dobil po rodbini Ravbarjev iz 15. stoletja.  Včasih je bila vloga gradu varovanje pomembne prometne povezave med Ljubljansko kotlino in Primorjem. Njegovo notranjost si je mogoče po predhodni najavi tudi ogledati.

Ravbarjev stolp. Foto: Denis Komen

Po krajšem ogledu smo že hiteli proti največji vodni jami v Sloveniji, ki se nahaja na južnem robu Planinskega polja. Najbolj me je očaral veličasten 20 metrov širok in 8 metrov visok vhod v jamo, ki ga dodatno obogati šumenje reke Unice. V jamo smo vstopili v spremstvu vodiča s svetilkami in naš enourni ogled se je pričel. Prijeten in vznemirljiv sprehod po zavarovani poti nas je pripeljal do edinstvenega sotočja podzemnih rek, kjer se v Unico združita reka Rak, ki priteče iz Rakovega Škocjana, ter reka Pivka, ki priteče iz Postojnske jame. Med potjo smo opazovali edinstvena podzemna sotočja, jezera in kapnike ter izvedeli, da tu domuje kar 60 vrst vodnih in 40 vrst kopnih živali.

Na ogled jame se lahko odpravite tudi s čolnom, ta nepozabna izkušnja pa traja od 4 do 6 ur. Ogled jame s čolnom je možen samo ob nizkem vodostaju, zato je obvezna predhodna najava.

Planinska jama. Foto: Simon Kržič

Po dveh dneh novih spoznanj in dogodivščin smo pomahali Planini v slovo in se po isti poti odpravili nazaj do hotela. Če še nimate ideje za izlet, vas obisk omenjenih znamenitosti ne bo razočaral.

Se beremo kmalu! :)