Show menu

Blog 4: Na sprehod okrog Postojne

16. 9. 2020

Dragi izletniki,

na toplo poletno sobotno jutro smo najprej obiskali Notranjski muzej, ki se lahko pohvali z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino edinstvenega kraškega področja, na katerem se nahajamo. Občudovanja vredna je raznolika zbirka okostij jamskega medveda in drugih ledenodobnih živali ter ogled jamskih živali pod mikroskopom. Stalna razstava Muzeja krasa nas popelje po časovnem traku razvoja kraških pojavov vse od ledene dobe do današnjih dni. 

Na voljo so tudi vodeni ogledi, posebej za mlajše vedoželjne obiskovalce pa muzej ponuja tudi pedagoške programe in delavnice, na katerih lahko otroci odkrivajo čudoviti svet krasa.

Notranjski muzej Postojna
Po ogledu muzeja smo pot nadaljevali po cesti proti Predjami in po petih minutah vožnje zavili desno do Kampa Pivka Jama, ki se skriva v osrčju neokrnjene narave, umaknjenem od mestnega vrveža. 

Na označenih mestih lahko tudi parkirate avtodom in prenočite, ali pa se odločite za prenočitev v lesenih bungalovih ali v postavljenem šotoru. V poletnih mesecih kamp ponuja tudi zunanji bazen, ki služi kot odlična ohladitev v vročih poletnih dneh. Za razvajanje brbončic v kampu deluje tudi restavracija Pivka, kjer nudijo odlično domačo kuhinjo in specialitete iz divjačine. 

Če se boste odločili za kratek sprehod po kosilu, se v bližini nahajata dve kraški jami – Pivka jama in Črna jama. Ogled jam je sicer možen le po predhodnem dogovoru v spremstvu izkušenega vodnika.


Ali ste vedeli? Črna jama je svoje ime dobila zaradi črno obarvanih kapnikov, kar ni naraven pojav. Vzrok za tako obarvanost so saje iz bakel, ki so jih več stoletij uporabljali obiskovalci jame.
Kamp Pivka jama

V poznih popoldanskih urah smo se zopet vrnili na glavno cesto proti Predjami in po nekaj minutah vožnje smo se ustavili tik ob glavni cesti, saj se tam nahaja Betalov spodmol, svetovno znano arheološko najdišče, kjer so odkrili ostanke iz obdobja paleolitika in mezolitika. Jamo je leta 1932 odkril mladi raziskovalec italijanskega speleološkega inštituta Franco Anelli, ki je raziskoval kraške jame. 

Arheologi so v jami s previsnim vhodom odkrili najrazličnejše vrste kamnitih orodij in kurišč ter ostanke okostij jamskega medveda, ki smo si ga prej ogledali ob vstopu v Notranjski muzej.  

Betalov spodmol, foto: Tomaž Penko

Za zaključek dneva smo se odpravili na med domačini priljubljen vrh nad Studenim, kjer se nahaja cerkev sv. Lovrenca. Po 10 minutah vožnje proti Predjami smo prišli do vasi Studeno, kjer smo sredi zaselka zavili levo in nadaljevali po cesti med hišami. Ob vznožju smo avtomobil pustili na manjšem parkirišču. 

Pot smo nadaljevali po travniku in nato skozi gozdiček, ki je vedno redkejši, kar nam omogoča lepši razgled na dolino. Steza je ustrezno označena, zato je možnost, da bi zašli, majhna. Tik pod vrhom so nas presenetili konji, ki se so kljub številnim pohodnikom neobremenjeno pasli. 

Po 50-minutnem pohodu do cerkve sv. Lovrenca sledi še 5-minutni vzpon do razgledne točke, s katere smo na leseni klopi z izrezom v obliki srca ob sončnem zahodu opazovali vrhove Slivnice, Snežnika, Javornikov, Vremščice in Nanosa. Pohod je primeren tudi v poletnih dneh, saj borovci ob poti služijo kot zaščita pred poletno vročino. Kljub temu je priporočljiva uporaba zaščite proti soncu in klopom ter primerna obutev. Pot je odlična za družinski izlet.

Cerkev sv. Lovrenca, foto: Ivan Majc
Upamo, da vam je bila ideja za enodnevni izlet všeč. 

Se beremo prihodnjič!