Show menu

Izšla je nova brošura o Predjamskem zakladu

5. 10. 2020
Ravno te dni je na naše police prišla nova zgibanka, ki pripoveduje zgodbo vitezov razbojnikov in o zakladu, ki je po 4ih stoletjih naposled na varnem pred tatovi. Brošuro je zasnoval Notranjski muzej Postojna v sodelovanju z Visit Postojna

Zaklad iz Predjamskega gradu tvorijo kupica, tri kupe, pokal s pokrovom, pokal, čaša z mlinčkom na veter, solnica in svečnika. Medtem, ko je stroka prišla do številnih pomembnih ugotovitev gleda zaklada, pa še vedno ostaja skrivnost o lastniku, ki je to dragoceno posodje skril.  Predmeti so srebrni in prevlečeni z zlatom, bogato okrašeni z vgraviranimi rastlinskimi motivi in drugo figuraliko. Čaše so predstavnice renesančnega pivskega posodja, izdelanega večinoma v nemških zlatarskih delavnicah, takšni predmeti pa so spadali v domove aristokracije, včasih tudi bogatega meščanstva. Čas izdelave predmetov se ujema s časom, ko je grad v posest dobila koroška plemiška družina Kobenzl, njeni člani pa so bili razgledani in cenili so umetnost.

Novo brošuro o Predjamskem zakladu lahko dobite v TIC-u Galerija in TIC-u Postojna ter v Notranjskem muzeju Postojna, kjer si lahko ogledate tudi originalni primerek srednjeveškega zaklada, ki je bil najden v Predjamskem gradu.