Show menu

Izlet: Po zmajevi poti

20. 11. 2020

Za vas smo pripravili še eno idejo za popoldansko sprehajalno pot, a tokrat nekoliko daljšo kot običajno. Razgibana sprehajalna Zmajeva krožna pot pelje skozi postojnske vasice, gozdne travnike in mimo številnih zanimivosti. Kar precej časa se lahko sprehajamo po njej, zato je treba začeti dovolj zgodaj, da nas ne ujame tema.

Čeprav je to krožna pot, smo predvideli dve glavni izhodiščni točki in sicer prvo pri skulpturi zmaja in pastirčka Jakoba v vasici Šmihel pod Nanosom (po kateri se tudi imenuje sprehajalna pot) in drugo pri Predjamskem gradu. Trenutno še ni označb ob poti, informativne table so načrtovane in se bodo postavile v prihodnje. Predlagamo, da sledite zemljevidu poti, ki ga najdete TUKAJ.

Skulptura zmaja in pastirčka Jakoba. Foto: Tomaž Penko
Kolesarji pri skulpturi zmaja in pastirčka Jakoba. Foto: Video2Go
Zmajeva pot. Foto: Tomaž Penko
Kolesarji na poti proti Predjamskem gradu. Foto: Video2Go
Od skulpture hrabrega pastirčka Jakoba, ki je rešil Postojnčane pred strašnim zmajem iz Postojnske jame, nadaljujete pot po glavni vaški cesti. Na blagem vzponu, ko že vidite cerkev sv. Mihaela, je na levi strani ceste staro vaško korito za napajanje živine, na desni pa počivališče s pitno vodo.

Zavijete na utrjen kolovoz, mimo pašnikov v objem gozda, vse dokler ne zagledate v pečino ujet največji jamski grad na svetu - Predjamski grad. Sprehodite se do gradu in stare lipe, pod katero, kot pravi legenda, počiva roparski vitez Erazem Predjamski. Pa res 'počiva'? Legenda pravi tudi, da njegov se njegov duh sprehaja po gradu in nadzoruje dogajanje.

Pot nadaljujte proti vasi Landol, mimo stare mitnice, kjer so furmani plačevali cestnino in kjer še danes stoji stara vaška vaga, ki so jo domačini uporabljali za tehtanje kmetijskih pridelkov in živine. Včasih so bile za življenje ljudi veliko pomembnejše, kot so danes, saj je bil prihodek za preživetje odvisen od pravilnega tehtanja pridelkov in živine. Vaška vaga je danes postala del kulturne dediščine, ki jo je potrebno ohraniti za kasnejše rodove. Sprehod zaključite po glavni cesti proti Šmihelu do izhodišča pri skulpturi pastirčka Jakoba.

Predjamski grad. Foto: Tomaž Penko
Stara mitnica v Landolu. Foto: Video2Go
Vaška vaga v Landolu. Foto: Tomaž Penko
Pot proti Šmihelu pod Nanosom in cerkev sv. Jurija. Foto: Video2Go

Dolžina poti je 7,2 km za kar boste rabili približno 1 uro in 30 minut. V kolikor se po poti odpravite s kolesom, predlagamo, da ste predvsem pozorni na gozdnima predeloma poti med Šmihelom in Predjamo in med Predjamo in Landolom. Pot je tam zaradi dežja pogosto precej težko prevozna. Te, že tako barvno in vremensko pestre dni, si vzemimo nekaj časa zase, ki (in ker) nam pripada.

Oglejte si tudi