Show menu

Vabilo na spletni dogodek: ''S premislekom v boljši jutri''

15. 11. 2021
Društvo Drobnovratnik vas  četrtek, 18. novembra 2021 ob 18h vabi na spletni dogodek ''S PREMISLEKOM V BOLJŠI JUTRI - Kako lahko vsak prispeva k zmanjšanju količine odpadkov''. 

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM:
- predavanje Katje Sreš iz društva Ekologi brez meja
- predavanje Maje Modrijan iz Kluba trajnostnih rešitev Destilator

Vsak od nas lahko na različne načine prispeva k zmanjševanju negativnih vplivov človeštva na segrevanje ozračja Zemlje. Kupljene stvari, kot so oblačila in drugi izdelki iz tekstila, tehnični predmeti in podobno, naj ne postanejo odpadek takoj, ko se jih naveličamo. Z nekaj truda jih lahko vključimo v ponovno uporabo. To je bistvo krožnega gospodarstva, ki temelji na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kakor dolgo je to mogoče. S tem se življenjska doba izdelkov podaljšuje, zmanjšuje pa količina odpadkov. Ko izdelek pride do konca svoje življenjske poti, se materiale, iz katerega je izdelan, v največji možni meri obdrži v gospodarstvu. Tako se jih lahko s pridom vedno znova ponovno uporabi, kar še dodatno ustvarja vrednost. 

Katja Sreš, predstavnica društva EKOLOGI BREZ MEJA, nam bo predstavila številne načine, na katere lahko prav vsak od nas pripomore na poti k družbi brez odpadkov in ob tem še prihrani. Društvo je pred leti organiziralo več dogodkov Očistimo Slovenijo. Zavzemajo se za svet brez odpadkov, kar skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. Društvo je od leta 2014 član mreže Zero Waste Europe. 

Maja Modrijan iz Kala je ustanoviteljica KLUBA TRAJNOSTNIH REŠITEV DESTILATOR. Ukvarja se s trajnostnimi načini bivanja, delovanja in proizvodnje. Išče rešitve in izdelke za vsakdanje življenjske potrebe in navade, ki so v družbenem, etičnem in ekološkem pogledu boljša alternativa obstoječim. Maja Modrijan nam bo predstavila svoj pogled na trajnostno oblikovanje, ki je vodilo ustvarjanja njihovih izdelkov.