22. 11. 2022
Na destinaciji Zeleni kras smo v
petek, 18.11.2022 v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi.
V sodelovanju z Društvom za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) smo organizirali kulinarični dogodek KOLINE 2022. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, kjer je moči združilo 8 različnih gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, vezan na tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi
mojstri ustvaril eno jed, ki je sledila rdeči niti tradicionalnih kolin. Glavna
usmeritev, ki so jo zasledovali je bila: kako predstaviti na zanimiv in
inovativen način uporabo vseh delov mesa na kolinah? S svojimi kulinaričnimi
mojstrovinami so sodelovali:
· Gostilna
Špelca s pozdravom iz kuhinje in ocvirkovimi ptički polnjenimi z jetrno pašteto
in kozarčkom slivovke,
· Gostilna
in picerija Morski konjiček in Bar Kočanija z vampi v ješprenovi solati z
bučnim oljem,
· Penzion
Mirjam s krepko kostno juho in zavitkom z jušno zelenjavo,
· Smrekarjeva
domačija s potrebušino in kremo krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega
prašiča,
· Ekoturizem
Hudičevec z rižoto iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic,
· Avio
Pub s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in
karameliziranim kostanjem,
· Turistična
kmetija Pri Andrejevih s pršutom z domačo skuto in hruško in
· Bistro
Štorja, ki je kulinarično doživetje zaključilo z jabolkom, ki je želelo biti
štrudelj.
Gostinci so meni zasnovali po utripu kolin in kot se za
običaj spodobi, so mojstri najprej nazdravili s šilcem kratkega, gospodinje pa so
na ta dan pogosto spekle potico ocvirkovko. Potem, ko je bil pujs že odpremljen
na oni svet, so najprej pripravili jetrca, čemur sta sledili kostna juha in
prata.
V popoldanskem času pa še pokušina krvavic, pečenic in ocvirkov in
ostalih mesnih dobrot. Na koncu, po dolgem času sušenja je sledila še pokušina
zorjenega pršuta, ki spada med vrhunce kolinarskega znanja.
Poleg odličnih jedi na temo kolin, smo na dogodku poskrbeli
tudi za spajanje vina in hrane. Najboljši somellier Slovenije 2022, Valentin Bufolin je s svojim izvrstnim
poznavanjem značilnosti vin in hrane poskrbel za odličen spremljevalni vinski
izbor. Udeleženci so poleg vsake jedi okusili tudi izbrano vino prepoznanih
slovenskih vinarjev in vinskih kleti iz celotne Slovenije. Za glasbeno
spremljavo je poskrbela akustična skupina Prizma, moderatorka Marjana Grčman pa
je s povezovanjem programa udeležencem predstavila posebnosti in zgodbe vezane
na koline in pripravljene jedi.
Pri načrtovanju izvedbe Kolin 2022 smo sledili usmeritvam na
področju organizacije trajnostnih dogodkov. Gostinski ponudniki so pripravili
domišljen jedilnik z domačimi sestavinami, zmanjšali smo količino odpadkov, uporabljali
pitno vodo iz pip ter okolju prijazen pribor. Goste smo povabili, da se dogodka
udeležijo tudi z uporabo javnega prevoza.
Gostinski ponudniki so lahko upravičeno izjemno ponosni nase
in na izpeljan kulinarični dogodek Koline 2022. Z medsebojnim povezovanjem in
sodelovanjem so poskrbeli za prijeten večer, ki je začrtal novo smer v ponudni
kulinarike naše destinacije. Verjamemo, da smo s tem majhnim, a izjemno
pomembnim korakom storili velikanski premik v smeri dviga prepoznavnosti kulinarike
naše regije ter pokazali tako domačinom kot obiskovalcem iz drugih krajev, da
naše jedi in gostince lahko umeščamo v vrh tovrstne ponudbe v Sloveniji.
Čestitke vsem vključenim gostinskim ponudnikom in
organizatorjem pri organizaciji in izvedbi dogodka. Velika zahvala tudi vsem
gostom, ki so se udeležili prvega tovrstnega kulinaričnega dogodka na
destinaciji Zeleni kras in podprli gostince in njihova prizadevanja da bi naša
destinacija v prihodnjih letih postala del butične gastronomske destinacije
Slovenije.
RRA Zeleni kras
Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka
Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna)