Show menu

Zgodovina

Legend in zanimivosti, ki jih premore tako majhna občina, je več, kot bi si lahko mislili. Postojnska občina je znana po več odkritih arheoloških najdiščih iz obdobja paleolitika, najbolj prepoznaven pa je gotovo Betalov spodmol, ki si ga lahko ogledate tudi sami. Podate se lahko na skrivnosten hrib Sovič sredi mesta, ali pa se sprehodite po najstarejšem delu Postojne, ki leži tik pod hribom in se danes imenuje Majlont. Na hribu Sovič se je prvič sredi 13. stoletja omenjal grad, vendar je ta konec 17. stoletja pogorel. Namesto pogorelega gradu so na današnjem Titovem trgu sezidali nov spodnji dvorec, kjer ima danes sedež Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU.  
Postojna - Piazza Dalmazia, razglednica odposlana 1936, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna - Piazza Dalmazia, razglednica odposlana 1936, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna se ni vedno imenovala tako. Prvič je bila omenjena že v 13. stoletju in sicer kot Arnsberg (pozneje Adelsberg). Preden pa je dobila dokončno ime Postojna, je doživela kar nekaj menjav – v sredini 14. stoletja se denimo pojavi oblika omena Postoyna. Zanimivo je dejstvo, da je bila Postojna sprva opredeljena kot trg (15. stoletje), šele leta 1909 pa je pridobila status mesta. 

Ste že slišali za furmane in furmanstvo? Pravim Postojnčanom še danes pravijo, da so furmani, razlog za to pa tiči v zgodovinskem dogajanju. Razmah te obrti, torej furmanstva (prevozništva), je bil namreč za Postojno zaradi lege ob prometni in trgovski poti (Jamborna cesta), ki je povezovala Kranjsko z Jadranom in Furlanijo, izjemno pomemben. Kasneje se poleg cestne povezave vzpostavi še železniška povezava in tako v 19. stoletju v Postojno pripelje prvi vlak. Izgradnja južne železnice in prihod vlaka postopoma povzroči propad furmanstva, vendar zgolj kot dejavnosti, saj se furmanstvo še danes pretaka v toplini src Postojnčanov. Domačini spomin na furmanske čase obujajo vsako leto s Furmanskim praznikom v Postojni. 

Poleg omenjenega pa vlak za Postojno pomeni tudi prve množične prihode turistov. Ti turisti so Postojno obiskovali z enakim namenom, kot jo še danes obišče večina obiskovalcev – ogledati so si želeli znamenito Postojnsko jamo. Prav zato je Postojna v tistem času postala eno najpomembnejših turističnih središč v Evropi. Kot zanimivost naj navedemo, da je imela leta 1894 sedemkrat več gostov kot Bled in Gardsko jezero! Kljub temu pa je v poznejšem času bolj pridobivala na pomenu iz drugih področij – kot izobraževalno in upravno središče s sodiščem ter kot trgovsko, zdravstveno in kulturno središče širšega območja. Danes pa si želi še bolj utrditi status mednarodnega krasoslovnega in tudi turističnega središča.

Dokumentarni film Dediščina furmanstva
Ali ste vedeli?
Grb Občine Postojna
Grb Občine Postojna
Orel belorepec (Haliaeetus albicilla)
Orel belorepec (Haliaeetus albicilla)
Ali ste vedeli...

...da ime Postojna izhaja iz nemškega izraza za besedo »orel« (aro), zato Arnsperg lahko prevedemo kot »orlov hrib«? 

Postojna je hkrati drugo poimenovanje za orla belorepca (Haliaeetus albicilla), ki je nekoč gnezdil na Soviču in je tudi upodobljen na postojnskem grbu. 

Poimenovanje Postojna pa ima še en pomen – postojáti, postati, krajši čas stati.
Foto Galerija
Postojna - Pot k jami, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojnska jama - Koncertna dvorana (1927), Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna - Piazza Vittorio Veneto, razglednica odposlana 1924, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojnska jama - Plesna dvorana, razglednica, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna - Ljudska šola, v ospredju spomenik Miroslavu Vilharju, razglednica odposlana 1910, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojnska jama - Veliki dom (1913), Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna - Panorama s Soviča, razglednica odposlana 1917, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek
Postojna - Grand hotel Postojnski dvor (Adelsberghof), razglednica odposlana 1900, Vir: Notranjski muzej Postojna, Zgodovinski oddelek

Oglejte si tudi